Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ocjena sa rezervom za MIP BiH: Nemaju zakon, skupo plaćaju zakup i avionske karte

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     08.08.2016 u 17:11 h 0

Ocjena sa rezervom za MIP BiH: Nemaju zakon, skupo plaćaju zakup i avionske karte

Zbog neutvrđenosti stvarnog stanja u glavnoj knjizi Ured za reviziju institucija BiH nije bio u mogućnosti potvrditi tačnost finansijskih izvještaja u dijelu potraživanja, obaveza i stalnih sredstava Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Ured za reviziju institucija BiH ocijenio je s rezervom finansijsko poslovanje Ministarstva, a revizori su posebnu pažnju skrenuli na nedonošenje zakona o vanjskim poslovima, na obavljanje poslova putem ugovora o djelu u kontinuitetu tokom većeg dijela godine, na sporost u realizaciji višegodišnjih kapitalnih izdataka, te na nerješavanje statusa imovine dobijene sukcesijom.

Posebna pažnja, takođe, skrenuta je na nedostatke u provođenju javnih nabavki, poseban akcent stavivši na servisiranje službenih vozila i nedostatke u planiranju i provođenju adekvatnog postupka nabavki hotelskog smještaja, te usluga prevođenja tokom konferencija.

Problem, po mišljenju revizora, su i odabir i nabavke prilikom građevinskih radova u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP).

"I ove godine smo konstatovali da zbog kašnjenja sa realizacijom višegodišnjih kapitalnih izdataka nisu smanjeni troškovi zakupa. Kod nabavke poklona nije osigurana dodatna potvrda naručioca poklona. Nisu nastavljene aktivnosti na rješavanju zdravstvene zaštite zaposlenih u DKP-ima. Broj ugovora o djelu i iznos realizovan u toku godine je povećan u odnosu na prethodnu godinu", stoji u revizorskom izvještaju.

MVP-u su budžetom za prošlu godinu odobrena sredstva u iznosu od 54.944.000 KM (sa uključenom donacijom u iznosu od 575.000 KM), a ukupan korigovani budžet Ministarstva, sa svim povećanjima, je iznosio 60.184.377 KM.

Ukupno ostvareni putni troškovi iznose 1.479.242 KM, od čega troškovi putovanja u zemlji 17.813 KM, a troškovi putovanja u inostranstvu 1.461.419 KM. Od ukupnog iznosa realizovanih izdataka, na sjedište u Sarajevu se odnosi iznos od 920.903 KM, od čega se na putovanja u zemlji odnosi iznos od 15.575 KM, a na putovanja u inostranstvo 904.518 KM.

 Izdaci za putne troškove u DKP mreži (sa programom predsjedavanja Vijećem Evrope) iznose 559.149 KM, od čega na putovanja u zemlji 2.237 KM, a na putovanja u inostranstvo 556.912 KM.

Uočeni su nedostaci prilikom kupovine avionskih karata, uz nabavljene avio-karte nisu priloženi dokazi da se vrši provjera karata i iz drugih izvora, a uz putne naloge nisu priloženi originalni isječci ili drugi dokaz da je putovanje obavljeno.

"Mada se prave mjesečni planovi putovanja, uočili smo da postoje slučajevi kada se rezervacija avio-karata vrši nekoliko dana prije putovanja, zbog čega se ne može postići povoljnija cijena, ili da je zbog ranije izvršenih rezervacija u biznis klasi (na koju korisnik putovanja ima pravo) cijena višestruko veća u odnosu na ekonomsku klasu. Preporučujemo da se dokumentuje provjera cijene ukoliko Ministarstvo koristi takvu ugovorenu opciju, te da osigura prilaganje dokaza uz putne naloge o obavljenom putovanju", preporuka je revizora.

Članovi Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH smatraju da bi što prije trebalo uvesti krivične sankcije za one institucije koji iz godine u godinu prave iste greške kada je u pitanju finansijsko poslovanje.

Damir Bećirović (DF), član Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je negativno mišljenje revizora i mišljenje s rezervom konstantan problem ovog ministarstva, te još pet institucija.

"Mi smo čak zbog toga imali posebno saslušanje u parlamentu predstavnika MVP-a, ali sve dok ne bude neko od rukovodilaca krivično odgovarao za negativne finansijske izvještaje situacija se neće promijeniti", rekao je Bećirović.

Amir Fazlić (SDA), član Komisije, ističe da je konstantni problem finansijsko poslovanje MVP-a i još nekih institucija, te da se to neće riješiti dok se ne uvedu krivične sankcije rukovodiocima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi