Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Facebook: Imamo nultu stopu tolerancije prema terorizmu

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     08.08.2016 u 16:59 h 0

Facebook: Imamo nultu stopu tolerancije prema terorizmu
FOTO: fotodesk.net

Američka kompanija Facebook odbacila je u ponedjeljak žalbe njemačkih zvaničnika da nije bila od pomoći u borbi protiv terorizma i zatražila od vlasti u toj zemlji da bolje formulišu svoje zahtjeve.


Nakon prošlomjesečnih višestrukih napada na jugu Njemačke, nekoliko državnih zvaničnika zatražilo da se od web stranica, poput Facebooka, zakonski zatraži da odmah predaju podatke o korisnicima koji se dovode u vezu s napadima.

Njemački zvaničnici su se žalili da je ta društvena mreža u protekle tri godine odgovorila na samo 37 posto zahtjeva njemačkih bezbjednosnih organa, javlja Welt am Sonntag.

Facebook je u današnjem saopštenju naveo da je posvećen radu s vlastima.

"Imamo nultu stopu toleranciju prema terorizmu na Facebooku. Podržavamo i nastavićemo podržavati istrage za provedbu zakona u borbi protiv terorizma u Njemačkoj. To ponekad znači proaktivno pružanje informacija koje će organima za provedbu zakona pomoći odgovoriti na hitne slučajeve, uključujući i potencijalne terorističke prijetnje", navodi se u saopštenju kompanije. 

Također, se navodi da mnogi zvanični zahtjevi Facebooku nisu bili u skladu sa njemačkim zakonom i da je intenzivirana saradnja s njemačkom policijom koja je nudila obuku o tome kako podnijeti zahtjev.

Njemačka savezna država Bavarska je u julu bila meta dvostrukog napada tražilaca azila u vozu u Würzburgu i na koncertu u Ansbachu, a za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS.

U bavarskom središtu Munchenu je također došlo do napada u trgovačkom centru kada je 18-godišnji napadač pištoljem ubio devet osoba, a onda počinio samoubistvo.

Sva tri napadača su bili aktivni na Facebook, a napadač iz Munchena je otvorio lažni profil kako bi namamio žrtve da dođu u restoran McDonald'sa obećavši popuste.

Direktor njemačke obavještajne agencije, Hans-Georg Maassen, rekao je da je od ključne važnosti da se poveća saradnja sa mrežama kao što je Facebook. 

"Društvene mreže su važno komunikacijsko sredstvo za džihadiste", rekao je Maassen za njemačke medije. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi