Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Iako se bolest krvgave kože bliži BiH: Još nema oboljelih goveda, ali ni sredstava za vakcinaciju

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     08.08.2016 u 15:15 h 0

Iako se bolest krvgave kože bliži BiH: Još nema oboljelih goveda, ali ni sredstava za vakcinaciju
FOTO: Agencija Anadolija

Mjere su predložene nakon što je Hrvatska odlučila da od danas krene u potpunu vakcinaciju kao i pojava posljednjeg slučaja kvrgave kože na području crnogorske općine Plužine, što je blizu granice sa BiH, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović


U Bosni i Hercegovini nije zabilježen nijedan slučaj opake virusne zaraze bolesti goveda nazvane kvrgava koža koja je u opasnost dovela stočne fondove gotovo svih zemalja regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Ipak, širenje ove bolesti približilo se granicama BiH, te su stoga predložene mjere kako bi se BiH mogla suočiti sa eventualnim posljedicama za zemlju.

Mjere su predložene nakon što je Hrvatska odlučila da od danas krene u potpunu vakcinaciju kao i pojava posljednjeg slučaja kvrgave kože na području crnogorske općine Plužine, što je blizu granice sa BiH, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

BiH, za razliku od Hrvatske, kako je rekao Šarović, trenutno neće pristupiti potpunoj vakcinaciji stočnog fonda, već će se pomno pratiti situacija na terenu. Ukoliko bi se pojavili slučajevi oboljelih goveda, naveo je, BiH će pristupiti regionalnoj vakcinaciji odnosno vakcinaciji područja gdje se bolest pojavi.

Također, iako je hrvatska vlada odobrila pristup vakcinaciji, BiH neće potpuno zabraniti uvoz hrane životinjskog porijekla iz te zemlje.

"Ostaviti će se transportni koridori odnosno da se u zabranu uključe oni regioni koji su obuhvaćeni procesom vakcinacije. Ne govorimo o uvozu cijepljenih grla već mogućnosti da se preko teritorije Hrvatske omogući koridor hrane životinjskog porijekla, živih životinja mesa kako bi dospjele u BiH", pojasnio je Šarović.

- O cijeloj situaciji obaviještena Evropska komisija - 

Šarović je podsjetio da je bolest krvgave kože prošle godine u mjesecu augustu zahvatila Grčku, te u aprilu ove godine i Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku i Srbiju. BiH će zato formirati centar za praćenje i prevenciju širenja te bolesti i od Evropske komisije očekuje se interventna podrška, rekao je Šarović.

"Od vlada entiteta, kantona, tražit ćemo podrške kroz budžete u 2017. i narednim godinama. Praktično, na dnevnoj osnovi imat ćemo komunikaciju kako bi se spriječio ulazak ove bolesti na teritorij BiH koja se prenosi vektorima (krpeljima i komarcima) jer bi to izazvalo ekonomske štete po BiH, posebno imajući u vidu da nijedan nivo vlasti nema sredstava za vakcinisanje", zaključio je Šarović.

Prema njegovim riječima, vakcine BiH nema "na bilo koji način", kao ni druge zemlje Balkana. Prema procjeni, riječ je o vakcinama čija cijena iznosi tri eura po jednom grlu. 

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je kako je već kontaktirana Evropska komisija od koje je zatražena određena količina vakcina gdje očekuje "skoriji pozitivan odgovor".

Da se situacija na terenu prati svakog dana tvrdi i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Stevo Mirjanić ističući da narednih dana treba očekivati plan, identifikaciju zadakata određenih institucija nakon čega će biti odlučeno o ograničenoj ili totalnoj vakcinaciji.

"To su sve opcije, one se ne trebaju nipodaštavati. Može biti preventivne vakcinacije, bitno je da se upravlja prometom i kretanjem stoke i da sva stoka u kretanju bez dokumentacije bude oduzeta i zbrinuta na određenim mjestima. To bi nas učinilo efikasnim u preventivi", zaključio je Mirjanić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi