Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NAJMOĆNIJE ORUŽJE JE UPRAVO NAPRAVLJENO: Špijuni iz MI5 objašnjavaju kako čitaju misli teroristima

Svijet

Izvor: Telegraf     08.08.2016 u 14:04 h 0

NAJMOĆNIJE ORUŽJE JE UPRAVO NAPRAVLJENO: Špijuni iz MI5 objašnjavaju kako čitaju misli teroristima
FOTO: pixabay.com

Najnovije metode čitanja misli sprečile su nekoliko napada u Velikoj Britaniji


Specijalna jedinica koju je kreirala britanska služba MI5 je novom metodom čitanja misli terorista sprečila sedam napada u poslednjih godinu dana. 

U kancelarijama u Londonu napravljen je tim u kom su kriminolozi, psiholozi i drugi naučnici. Oni analiziraju ponašanje osumnjičenih kako bi utvrdili da li se spremaju da izvedu teroristički napad, navodi The Sun. 

Istraživanja koja je sproveo MI5 pokazala su da više od 60 posto samotnjaka terorista daje naznake kada se spremaju za napad, naročito promjenom ponašanja. 

Jedinica za istraživanje ponašanja, ili na engleskom Behavioural Science Unit (BSU), jeste zadužena da “uđe u glavu” terorista i pronađe znake promjene ponašanja. 

Informacije o potencijalnim teroristima jedinica dobija od tajnih agenata, doušnika, ali i od javnosti. 

Naučnici onda traže najprije neuobičajene aktivnosti, poput “povećanog osjećaja žaljenja, želja da se steknu nove vještine – pokušaji da se identifikuju materijali za njihove planove, probe i logistička istraživanja“. 

– Treba mnogo rada da bi stigli od pričanja o izvršenju nasilnog napada, do zapravog izvršenja – rekao je Nil, jedan od istraživača, koji tečno govori arapski i norveški jezik. Radi sa ovom jedinicom već šest godina. 

Dobar primjer ove promjene u ponašanju je Rošonara Čoudri, koja je 2010. izbola Stivena Timsa, člana Parlamenta. Prije toga se ispisala sa fakulteta, i očistila sve bankovne račune. 

On je takođe istakao da su istraživanja pokazala da samo 3 posto terorista pati od mentalnih poremećaja. 

Ova jedinica je napravljena 2004. godine, i zajedno sa MI5 nadgleda i kontroliše više od 400 britanskih džihadista koji su se vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon posjete Siriji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi