Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

ZATOČENE U BORDELU Ispovijest ovih djevojčica ledi krv u žilama

Svijet

Izvor: Blic     08.08.2016 u 11:20 h 0

ZATOČENE U BORDELU Ispovijest ovih djevojčica ledi krv u žilama
FOTO: pixabay.com, ilustracija

U dokumentarnom filmu ''Gudija'' Džojne Muherdži u Ankita Tarija, trinaestogodišnja Ruhi i sedamnaestogodišnja Prija ispričale su zastrašujuću priču o zatočeništvu u bordelima Varanasija, jednog od najstarijih odredišta hodočasnika na svijetu.

“Držali su me tako čvrsto da sam jedva disala. Vrištala sam, ali mi niko nije pritekao u pomoć.” “Silovali su me dva dana. Brutalno su me šutirali i šamarali, a zatim poslali u Mumbaj. Policajac, gospodin Čaurasija, naredio je momcima da me ubace u kola i pošalju na mjesto odakle neću moći da pobegnem.” 

Ovo su samo neke od rečenica koje zatočenice, oslobođene zahvaljujući nevladinoj organizaciji “Gurija Svajam Sevi Sanstan", izgovaraju u dokumentarnom filmu koji otkriva surovu istinu o sudbini hiljada djevojčica zatočenih u javnim kućama Varanasija i koji je na sajtu “Jutjub” do objavljivanja teksta širom svijeta imao 284.799 pregleda. 

Kada su otete u svom selu, Ruhi je imala 13, a Prija 17 godina. Priju su otela dvojica muškaraca i odvela u Mumbaj, gdje su je svaki dan silovali. Htjeli su da je prodaju bordelu, ali su saznali da je njena majka prijavila nestanak u policiji, pa su je ostavili u usamljenoj ulici u Mumbaju. 

“Izbacili su me iz vozila u pokretu kod Kurle (dio Mumbaja), gdje sam ušla u prvi voz da im ne bih ponovo dopala šaka, a onda sam se nekako vratila kući”, objašnjava Prija u filmu. 

Djevojčice su uspele da prevaziđu strah i pojavile se pred kamerama kako bi progovorile o svijetu koji smatraju “gorim od pakla”. 

Adžit Sing iz nevladine organizacije koja ih je spasla, kaže da oni nastoje da stanu na put trgovini ljudima, dečjoj prostituciji, ali i da spreče prostituisanje slijedeće generacije. 

Sing vodi NVO od 1990-tih godina, od kada pokušava da razbije sistem koji podržava vlasnike javnih kuća. 

“Taj sistem je kao dobro podmazana mašina koja već decenijama savršeno funkcioniše”, kaže on. 

“Otimaju novorođenčad iz bolnica i prodaju ih bordelima. Brutalno ih zlostavljaju, daju im elektrošokove, izgladnjuju ih i daju im seksualne hormone. Za tren oka, djevojčice postaju dio užasnog života u bordelima, koje počinju da nazivaju domom.” 

Uslovi života su tako loši da većina djece boluje od side i seksualno prenosivih bolesti i ubrzo izgledaju starije nego što zapravo jesu. Singova supruga Mandžu u filmu priča o tome kako otmičari prodaju tinejdžerke “na tržištu”, a društvo pred tim zatvara oči. 

Varanasi je naznačajnije sveto mjesto za hinduističke vernike koje pohode milioni ljudi. To je, takođe, izborna jedinica premijera Narendre Modija. Međutim, u ovom gradu žive i djevojčice koje su prisiljene da rade u četvrti crvenih fenjera. Bordeli Varanasija su godinama rasadnik dečje prostitucije i maloletnih seksualnih robinja, a policija, administracija, vlasnici javnih kuća i makroi međusobno povezani. 

Iako javne kuće već decenijama neometano rade u Varanasiju, nisu učinjeni konkretni napori kako bi se tome stalo na put, a djevočicama pružila šansa za bolji život. 

Film je i priča o agoniji bespomoćnih roditelja, kojima policija prijeti kada dođu da prijave otmicu i govori im da su im ćerke “pobegle s dečkom”, čak i ako one imaju samo šest godina. 

“Iz straha, čak i djevojčice priznaju da su pobegle i da nisu otete”, kaže Mandžu u filmu. 

Porodicama prijete i kriminalci i policija, tako da s vremenom odustaju od potrage. 

Adžit i Mandžu pomažu roditeljima, i do sada su rehabilitovali nekoliko djevojčica i djece prostituki rođenih u bordelima. 

“Institut za profesionalno obrazovanje ‘Gurija’ u Šivadspuru (Varanasi) nastoji da spreči djecu prostitutki da krenu stopama svojih majki. Mnoga od njih se odlučuju za kurseve kompjutera, modnog dizajna, kozmetike i slično”, kaže Adžit. 

“Gurija Sanstan” je prijavila sudu čak 17.000 slučajeva, ali nisu bili uspješni kao što su želeli. Ipak, nedavno je uhapšeno skoro 500 trgovaca ljudima, kojima je odbijeno oslobođanje uz kauciju. 

“Ovo je jedna od naših najvećih pobjeda u posljednje vrijeme, jer je važan i najmanji korak i uspjeh na putu do cilja”, kaže Adžit. 

Osnovni problem je što djevojčice žive u bordelima i što su psihički toliko slomljene da počinju da vjeruju da su bezbedne u njima. 

“Mnoge se odaju drogi, ili boluju od smrtonosnih bolesti. Izgubile su povjerenje u sistem - naročito u policiju", kaže Adžit i dodaje da za to postoje opravdani razlozi. Nakon što su nekako pobegle i otišle u policiju, mnoge od njih su prodate drugom bordelu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi