Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Stipendije za učenike romske nacionalnosti

Tuzla

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     08.08.2016 u 11:15 h 0

Stipendije za učenike romske nacionalnosti
FOTO: Agencija Anadolija

- Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja ˝Euro-Rom˝, navodi da će se preko ovog udruženja stipendirati što više djece koja pohađaju srednje i osnovnoškolsko obrazovanje


Vahid Karić, učenik drugog razreda Srednje rudarske škole u Tuzli jedan je od stotinjak učenika koji primaju stipendiju Udruženja ˝Euro-Rom˝ za školovanje romskih nacionalnih manjina u mjesečnom iznosu od 80 KM. Konkurs za stipendiranje novih učenika otvoren je do polovine septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Dolazim iz 11-člane porodične zajednice i zahvalan sam na stipendiji, pomoću koje kupujem stvari neophodne za školu. Inače, nas 11 živi u jednoj kući i svi su nezaposleni, iako su moja dvojica braće i sestra završili srednje škole. Braća su završila Saobraćajnu i Rudarsku, a sestra Ugostiteljsku školu. Slijedim stope starijeg brata, pa sam se upisao u Rudarsku i nadam se da ću po završetku školovanja uspjeti naći posao˝, rekao je Karić. 

Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja ˝Euro-Rom˝, navodi da će se preko ovog udruženja iz fonda stipendirati što više djece koja pohađaju srednje i osnovnoškolsko obrazovanje, a osim novčane stipendije, svakom se djetetu dodijeli mentor, koji prati njegov napredak u školi, odnosno tutor ukoliko je učeniku potrebna dopunska nastava.

˝Od programa podrške romskim učenicima odustalo je svega pet učenika i to četvero u prvom razredu, a jedno zbog bolesti. Možemo reći da je ta cifra uspjeh, a danas objavljujemo poziv za sve učenike koji su se upisali u prvi razred srednje škole, kao i za one koji se već školuju. Važno nam je da djeca steknu znanje i samopouzdanje kada vide da neko prati i nagrađuje njihov rad, ali i da se obrazuju i osposobe, te da budu konkurentni na tržištu rada˝, naveo je Jusić.

Jusić je dodao da će srednje škole naredne školske godine pohađati oko 90 učenika, dok je prema zvaničnim podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, osnovne škole na području ovog kantona u prošloj školskoj godini pohađalo 600 učenika romske nacionalnosti. Prema njegovim riječima, romska je zajednica naročito ponosna što će na fakultet u oktobru krenuti četiri Roma.

˝Inače, nećemo odbiti nikog ko nam se obrati za stipendiju, a do 15. septembra roditelji učenika trebaju donijeti dokumentaciju koja uključuje papir da su se tek upisali ili da već redovno pohađaju školu, izjavu da su po nacionalnosti Romi, te rodni list i uvjerenje o državljanstvu˝, pojasnio je Jusić. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi