Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U rijetkom obraćanju narodu: Japanski car najavio abdikaciju

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     08.08.2016 u 10:44 h 0

U rijetkom obraćanju narodu: Japanski car najavio abdikaciju
FOTO: YouTube Screenshot

- Kada uzmem u obzir da moja fizička spremnost postepeno opada, zabrinut sam da bi mi možda postalo teško da kao do sada svim svojim bićem obavljam dužnosti kao simbol države, rekao je japanski car u obraćanju naciji


 Japanski 82-godišnji car Akihito nagovijestio je u rijetkom obraćanju naciji spremnost da se povuče sa trona, a mediji prenose da je japanski car ovim obraćanjem iskazao želju da abdicira.

"Kada uzmem u obzir da moja fizička spremnost postepeno opada, zabrinut sam da bi mi možda postalo teško da kao do sada svim svojim bićem obavljam dužnosti kao simbol države", rekao je japanski car u obraćanju naciji. 

Novinska agencija Kyodo navela je da je car prenio svoje misli kao "pojedinac" i nije mislio komentarisati trenutni imperijalni sistem zbog svoje pozicije.

Ipak, abdikacija cara ne nalazi se u japanskom zakonodavstvu, a da bi mu vlasti u Tokiju to dozvolile, bila bi potrebna promjena zakona.

Iako je to bilo uobičajeno u Srednjem vijeku, nijedan moderni japanski monarh nije abdicirao. Posljednji koji je to uradio bio je car Kokaku, prije oko 200 godina.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio da će vlada u Tokiju ozbiljno razmotriti careve poruke narodu.

Kyodo prenosi da je Vlada poduzela napore da utvrdi izvodivost abdikacije cara Akihita i predaje trona najstarijem sinu, prestolonasljedniku princu Narhitu (56).

Japanski car je ranije imao operaciju srca i boluje od raka prostate.

Japanci cara definiraju kao simbol države i nacionalnog jedinstva. Po sadašnjem ustavu njegove dužnosti su ceremonijalne i nema nikakvu političku moć, čak ni u hitnim slučajevima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi