Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Upoznati sebe: Ko nema fantazije, ne može ni da voli

Lifestyle

Izvor: Nezavisne novine     07.08.2016 u 13:32 h 0

Upoznati sebe: Ko nema fantazije, ne može ni da voli
FOTO: Nezavisne novine

Kad bi znale kako lako jedan pravi pogled i jedna prava riječ izazivaju fantaziju i romantiku, sve bi djevojke sutra obukle duge haljine i čitale klasike


Ko nema fantazije, fantastične kreativnosti, koja svojim krajnjim česticama zaranja u mistiku, tamo gdje se obilježje fizičkog tijela susreće sa metafizikom, taj ne može ni da voli ni da se zaljubi. Jer onog momenta kad sretnemo nekoga, kad nam za oko zapne neka pojava koja nam na mah "upali" unutrašnje svjetlo i osvijetli neki tamni kutak u kojem je do tada duša čučala, kao zrno žita zimi, ne znajući za proljeće, tog momenta fantazija pretvara tu "pojavu" u našeg heroja, u našu ljubav.

Dajemo toj osobi kvalitete i karakteristike koje su projekcije naših potonulih želja i bez koje bi one zauvijek ostale, kao perle u školjci, na dnu mora.

Ali, eto, slučajem, jedan pogled, jedan pramen kose ili neki slučajni potez potegnu za tim unutrašnjim svjetlom što osvijetli tamne, zaboravljene ćoškove, gdje se svaka duša nada proljetnom suncu, da nikne, da sazrije, da se oplodi. Sjećam se jednog vodećeg režisera kad je na jednoj večeri rekao u vezi s tom temom:

"Pokaži mi neku tvoju malu manu, neku imperfekciju, zbog koje mogu da te zavolim".  Jer sve što je savršeno i perfektno, sve što je golo i ponuđeno divljenju, to može da dovede do estetske ekstaze, ali sigurno nema potrebu da koristi i da dopunjava nešto svojom fantazijom. Takva ljepota može da izazove potrebu i pohlepu. Neko savršeno tijelo može da se poželi koristiti i pokazivati, ali ne vodi fantastično razmišljanje do romantične ljubavi.

Ljubav nije nikad racionalna, nikad nijedan pjesnik nije uspio da objasni zašto voli baš to, baš nju. A svi, pjesnici i filozofi vijekovima opisuju taj fantastičan doživljaj kad nas to "osvjetljenje" kao iluminacija postavi među zvijezde. Ta romantična ljubav ima svoj jezik, on nije nikad ni površan ni banalan.

To je često analogičan, neverbalni jezik koji se rađa u tom specifičnom paru i sa njim i prestaje. Svaki par, svaka ljubav je država za sebe i dok fantazijom stvaraju budućnost, oni su i buntovni i moralni i vjerni i anarhični. Novi zaljubljeni par stvara novu vrstu, novu sortu u eko-bašti, u eko-sistemu. To znači da se fantazijom gradi nešto što će tek kasnije postati realnost. Pa ipak, ti momenti kreativnosti su realniji od bilo koje vanjske, opipljive realnosti.

Kad se kćerka zaljubi i razmišlja o svom budućem životu, ona ne vidi svoju umornu, iznevjerenu i otuđenu ženu, ona je sigurna da će njena ljubav moći izmijeniti tok života. Sa tom energijom i tom vjerom mistici uspijevaju manipulisati materiju i zaljubljeni par to osjeti, ili, bolje rečeno, zaljubljeni par to zna. Zna sa nekom novom vrstom čula, ono što sam ja navela kao šesto čulo u mojoj knjizi "Eros i logos", kojim se dosežu vasionske visine i sa kojim se bez straha prohoda podzemljem. Jer carstvo boga Hada ne može uplašiti nikoga ko je volio, jer ko voli ne umire.

E kad bi žene znale? Kad bi djevojke znale da nema nikakve potrebe da se skidaju, da pokazuju svoje B zone, i da nema potrebe da se modiraju sa nemogućim štiklama i prozirnim haljinama, kad bi znale da pogled ima više moći, kad je toga svjestan, nego bilo kakvo golo tijelo i kako mi kaže jedna djevojka sa juga Italije: "Mi, kad izaberemo sebi ljubav, mi ga pogledom 'dovedemo' do naše kuće da nas zaprosi". A mi smo, zahvaljujući promašenom kodeksu "istopravnosti", gdje možemo isto što i muškarci, uspjele da dokažemo da možemo i više.

Oni se ne stide svojih trbuščića dok mi razvijamo "kornjače" na stomaku, koji po prirodi treba da bude mekan i nježan kao kolijevka i skidamo se da bismo izazvale požudu, a dopuštamo sebi da budemo korištene i ostavljane i zaboravljene, jer mi smo jake, mi možemo izdržati sve više nego oni. A to nas otuđuje od nas samih, vodi nas u depresiju i neuroze koje smirujemo nekakvim, bilo kakvim seksom ili šopingom ili hirurškom estetikom...

E kad bi znale kako lako jedan pravi pogled i jedna prava riječ izazivaju fantaziju i romantiku, sve bi djevojke sutra obukle duge haljine i čitale klasike. Postavite pitanje Poštovani čitaoci, vaša pitanja za dr Nadu Starčević-Sabbadini možete slati na mail desk nezavisne.com.

Dr Starčević-Sabbadini je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Milanu, smjer za psihologiju, i autorka je metoda rada Makos21, efikasnog instrumenta u pronalaženju i ponovnom uspostavljanju ravnoteže zdravlja u sferi emocija. Autorka je više knjiga. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi