Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

GRAS uvodi elektronsku naplatu karata u tramvaje i trolejbuse

Bosna i Hercegovina

Izvor: Oslobodjenje.ba     07.08.2016 u 12:47 h 0

GRAS uvodi elektronsku naplatu karata u tramvaje i trolejbuse

Uvođenje sistema elektronske naplate karata u tramvaje i trolejbuse GRAS-a očekuje se u 2017. - potvrđeno je Feni u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo.


Navode da isti sistem koji je uveden u "komercijalu" prije nekoliko mjeseci već daje dobre rezultate, a trenutno se radi na otklanjanju problema na koje se nailazi u implementaciji projekta, poput prodaje karata, njihove dopune, pouzdanosti uređaja i jedinstvenog sistema raspodjele prihoda.

Ističu da će efekti uvođenja elektronskog sistema naplate karata u vozilima GRAS-a biti značajni kada sistem bude uveden u sva vozila.

Također, u završnoj fazi je i BUS Info (praćenje rada vozila u realnom vremenu), što predstavlja odličnu osnovu i za nadogradnju sistema elektronske naplate karata.

Prodaja i dopune elektronskih karata sada se najviše vrše kod vozača i na trafikama, a povećava se i broj korisnika koji dopunu vrše putem interneta i dostupnih aplikacija putem mobilnih uređaja.

Riječ je o savremenom sistemu naplate koji je jednostavan za korištenje, a dovoljno je da putnik prilikom ulaska u vozilo prisloni karticu na poništač i na ekranu će biti prikazano koliko novca ima na karti i s nje će biti skinuto 1,60 KM, koliko košta jedna vožnja.

Korisnici za prvu kupovinu kartice za elektronsko plaćanje prijevoza trebaju izdvojiti 3,60 KM, a u cijenu su uračunati troškovi izrade kartice i jedna vožnja od 1,60 KM. Kartica je trajnog karaktera i može se kupiti na kioscima GRAS-a, Duhanprometa i kod vozača.

Dopunu kartice moguće je izvršiti na navedenim kioscima GRAS-a i Duhanprometa, i putem interneta na www.dopuni.citycard.ba. Iznos dopune kartice je izbor svakog korisnika, s tim da na kartici ne može biti manje od 1,60 KM ukoliko žele koristiti prijevoz.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi