Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ko čuva Dodika od saslušanja?

Politika

Izvor: Oslobodjenje.ba     07.08.2016 u 09:54 h 1

Ko čuva Dodika od saslušanja?

Iz Tužilaštva osuđuju zloupotrebe pojedinaca, ministar Mektić to naziva demagogijom, a advokat Pavlovića kaže da ne shvata za koga bi trebao navijati.


Nakon što su u javnost dospjeli dijelovi transkripta telefonskih razgovora između Mate Đakovića i Milorada Dodika, u kojima se navodno Đaković hvali entitetskom predsjedniku kako je “završio sve u predmetima Pavlović i Bobar banke, u kojima više nema Dodika”, oglasilo se jučer i Tužilaštvo BiH. Prethodno je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao kako će sa dokazima o sprezi glavnog tužioca i umiješanih u pomenute predmete izaći u javnost.

Ometanje istrage

- Najoštrije osuđujemo pokušaje ometanja istrage u pojedinim predmetima i političke zloupotrebe funkcija od pojedinaca, a u svrhu predizborne kampanje. Povodom iznošenja laži i neistina koje su se pojavile u pojedinim medijima od ministra sigurnosti BiH, kojima se pokušava urušiti istraga, kao i navoda na portalu Žurnal, u Tužiteljstvu BiH otvoren je predmet povodom ometanja istrage u predmetima Bobar i Pavlović banka. Tužiteljstvo BiH neće podleći ovakvim pritiscima, u svrhu predizborne kampanje, a kojima je cilj opstrukcija istrage i nedonošenje tužiteljske odluke, istakli su iz Tužilaštva.

Naveli su i kako se “ponašanjem pojedinaca u svrhu predizborne kampanje nastoje narušiti i poremetiti odnosi između pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, čime se nanosi šteta vladavini prava i svim građanima BiH, što nikako nećemo dozvoliti. Apsolutno su neistiniti navodi o najavama glavnog tužitelja za hapšenja pojedinaca, kako je navedeno, a glavni tužitelj u svojim medijskim istupima već je izjavio da postoji istraga u sklopu predmeta Pavlović banka, koja obuhvata i Milorada Dodika. Sve ostalo, kao navodni transkripti, razgovori i slično su neistine, špekulacije i laži trećih osoba”, tvrde iz Tužilaštva.

Advokat Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, Miodrag Stojanović za Oslobođenje kaže kako “miš strada kad se slonovi tuku”.

- Ako ovo nije fingirani konflikt tužioca i ministra, ne može ništa dobrog donijeti. Sada u predmetu nema nikakvih promjena, traju godišnji odmori, ali ljudima su i dalje određene mjere zabrane i sve liči na to da se pokušava slomiti Slobodan Pavlović.

Nisam shvatio za koga bih ja ovdje trebao da navijam! Što ne saslušaju Dodika? Šta mene briga kako se ko zove. I on može doći i reći kako je jednim kreditom poklopio drugi i šta ćemo imati - buru u čaši vode, ističe Stojanović.

Ministar Mektić jučer za Oslobođenje kaže kako je priča o tome da neće podleći pritiscima demagogija kojom se tužilac ne bi smio koristiti.

Procesi stoljeća

- Kakva izborna kampanja kad ne pričamo posljednja tri mjeseca, već o tri godine u kojima glavni tužilac ništa nije uradio, već je samo najavljivao procese stoljeća, ističe Mektić.

Zbog iznošenja notornih laži i neistina, poručuju iz Tužilaštva, te uznemiravanja i obmanjivanja javnosti na portalu Žurnal, bit će pokrenut postupak za zaštitu od klevete.

- Bez obzira na sve pritiske, Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u kojoj nećemo podleći bilo kakvim pritiscima i u kojoj neće biti nedodirljivih, stav je ove pravosudne institucije.

Na to sve ministar Mektić kaže kako će tražiti da se zakonskim putem sva dokumentacija prikupljena o Goranu Salihoviću dostavi upravo Tužilaštvu.

- U pitanju je njegov mandat, a ne kampanja. Tužilaštvu BiH treba sve dokumente dostaviti kako bi se ispitala zloupotreba položaja, jer je činjenica da je on, što lično, što putem posrednika, iznosio dokaze upravo stranama koje su obuhvaćene istragama, tvrdi ministar.

Mektić napominje da bi Salihović, da radi savjesno, “u vrh svojih prioriteta stavio korupciju koja je ubila ekonomiju u državi, povećala nezaposlenost, a mlade otjerala van granica BiH”.

- Dokumentaciju će dobiti Tužilaštvo, a on neka mene tuži za klevetu i neka ispituje diplomu, dodaje ministar sigurnosti.

Stojanović s druge strane ističe da je cilj ugasiti i Pavlović banku.

- Naloženo im je da do kraja septembra moraju izvršiti dokapitalizaciju banke i unijeti kapital od šest do deset miliona KM. Za to vrijeme, pravosuđe drži pomagača a ne pita glavnog. Čovjek ima devet savjetnika, a bavi se ispitivanjem diplome. Pa, gdje mi to živimo, pita se Stojanović.

Obezbjeđenje

Kaže i kako se u predmetu Pavlović banke ne dešava ništa, ali da ima novosti u slučaju propale Bobar banke.

- Proširena je istraga na još nekoliko osumnjičenih, a prvobitno uhapšenima je blokirana sva imovina. Taj predmet i jeste organizovani kriminal, ali pustite ljude u Pavlović banci da rade. Po teoriji zavjere, mogu reći da je cilj uništiti sve domaće banke u BiH, smatra Stojanović.

Ministar Mektić ističe kako donedavno nije znao da je glavni tužilac BiH najčuvanija osoba u državi.

- Čak 12 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ga obezbjeđuje, a ništa nije uradio. Ne zaustavlja se ni na jednom semaforu! Tražio je od mene da ima doživotno obezbjeđenje. Postoji dovoljno osnova da se njegov rad preispita, poručuje Mektić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Naprijed Mektiću. Tužilaštvo je sigurno u sprezi sa kriminalom, a u istom lancu su i entitetske policije koje ne zanima ishod rada na lokalnim predmetima koje predaju u tužilaštva i čiji rad u oblasti privrednog kriminala i ne postoji, te se na taj način amortizuje obiman privredni kriminal na lokalnom nivou i štite režimski stranački direktori. Tu su upleteni i vještaci iz oblasti ekonomije koji rade za tužilaštvo i koji znatno umanjuju štetu utvrđenu u predmetima za koje se vodi postupak u dogovoru sa osumnjičenim i tužiocem.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi