Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BRAKOVI U BIH SVE ĆE VIŠE PUCATI

Bosna i Hercegovina

Izvor: haber.ba     07.08.2016 u 09:15 h 0

BRAKOVI U BIH SVE ĆE VIŠE PUCATI
FOTO: pixabay.com

“Natalitet se smanjuje zbog teške ekonomske situacije, ali i psihološkog uticaja dnevne politike koja utiče na građane pri donošenju odluke o proširenju porodice”, upozorava prof. Zolić.


Četiri ključna faktora za demografske statistike – broj rođenih, umrlih, sklopljenih te rastavljenih brakova imaju izrazito negativne tendencije u BiH. Pokazuju to i podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je u BiH tokom prvih šest mjeseci 2013. godine bilo 14.249 rođene djece, što u odnosu na isti period lani pokazuje pad za 6,12 posto.

U istom periodu umrlo je 18.339 osoba, a taj broj predstavlja rast od 1,51 posto u odnosu na šest mjeseci prošle godine, pišu “Svadbe i vjenčanja“…

U prvoj polovici 2013. godine sklopljeno je 7.926 brakova, što je smanjenje za 3,96 posto, ali je rast nažalost registiran u kategoriji okončanih bračnih zajenica. Naime, od januara do jula ove godine razvedeno je 776 bračnih zajednica, što predstavlja znatno povećanje od 9,45 posto u odnosu na isti period 2012. godine.

Komentirajući ove podatke, statističar i demograf prof. dr. Hasan Zolić podsjeća da naša zemlja iz mjeseca u mjesec sve više opravdava epitet zemlja staraca, potkrjepljujući to podatkom da je više od 600.000 građana starije od 65 godina.

“Natalitet se smanjuje zbog teške ekonomske situacije, ali i psihološkog utjecaja dnevne politike koja utiče na građane pri donošenju odluke o proširenju porodice”, upozorava prof. Zolić.

Radno pravo

Dodaje da ovakvoj negativnoj demografskoj slici doprinosi i konstatno rezanje budžeta ali i radno pravo, koje majkama ne garantuje status i sigurnost.

“Osim toga, mladi ulaze u brakove olako, pa se razvode kada se susretnu sa ekonomskom situacijom, nemogućnošću zapošljavanj… Nažalost, očekivati je da će se tendencija rasta razvoda brakova nastaviti”, objašnjava prof. Zolić.

Četiri djevojčice postale majke u 14. godini

Iako porodilje u BiH najčešće imaju između 25 i 29 godina, podaci Agencije za statsitiku BiH pokazuju da je lani bilo i “ekstremnih” primjera, kada su u pitanju godine majki.

Naime, živu djecu na svijet u prošloj godini donijele su i četiri djevojčice od 14 godina (tri su 1998. godište, a jedna 1997.) Petnaestogodišnjakinja koje su postale majke je mnogo više – lani se porodilo 17. njih sa godinom rođenja 1997. te 25 onih koje su rođene ‘96. S druge strane, majke u BiH u 2012. su postale i dvije žene koje su prešle pedesetu.

PROCENTI

za 6,12 % manje rođene djece
za 1,51 % više umrlih
za 3,96 % manje sklopljenih brakova
za 9,45 % više razvod

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi