Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Putin neće napustiti Asada kao Jeljcin Miloševića''

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     06.08.2016 u 15:52 h 1

''Putin neće napustiti Asada kao Jeljcin Miloševića''
FOTO: pixabay.com

Zapad neće ratovati sa Bašarom el Asadom, kao što je svojevremeno sa „diktatorom“ Slobodanom Miloševićem, navodi list „Indipendent“.


 List objašnjava da je sada potpuno druga situacija: i ako su kasnih ’90-ih zapadne zemlje jedva čekale da se malo bore sa Jugoslavijom, sada su spremne da urade bilo šta da bi izbjegle oružani sukob. Osim toga, onda je Boris Jeljcin ostavio Miloševića na cjedilu, ali Putinova Rusija neće tako postupiti sa Asadom, siguran je autor članka.

„Nemilosrdni diktator uz podršku Rusije optužuje strane sile da pomažu njegovim neprijateljima-pobunjenicima. Obje strane (i diktator i pobunjenici) organizuju masakre. Nevladine organizacije strahuju da je desetine hiljada civila zarobljeno usred oružanog sukoba“.

„Međutim, zapadne sile prijete da će udariti po diktatoru ako se ne bude pridržavao humanitarnog primirja. Zvuči poznato? Naravno. Opisujem Kosovo 1998. godine — godinu dana prije početka rata NATO-a protiv režima Slobodana Miloševića u Srbiji“, piše novinar Robert Fisk. Autor podsjeća da je tada Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), kojoj je pomagala i savjetovala je CIA, prijetila da će okupirati cijelu srpsku pokrajinu Kosovo.

U toj pokrajini Miloševićev režim odavno je narušavao ljudska prava i vršio „etnička ubistva muslimanske većine“, navodi se u članku. Međutim, i sam Milošević krivio je Albaniju da šalje oružje na Kosovo uz pomoć zapadnih sila. „I tako je i bilo“, piše autor. Razlika između tadašnje i sadašnje situacije je u tome da su zapadne sile 1998. „jedva čekale da zarate sa Srbijom“.

Međutim, danas te iste Zapadne zemlje rade sve što je potrebno kako bi izbjegle rat sa Sirijom. Analogija sa prošlošću je očigledna: samo je sada umjesto Albanije Turska, umjesto Miloševića Asad, a umjesto OVK Slobodna sirijska armija, Nusra front ili „neka druga sirijska struktura koju mi ili volimo ili mrzimo“, navodi se u članku. „I bojim se da nije slučajno što se ove nedjelje neki zvaničnik UN (koji je aktivno citiran, međutim njegovo ime, kao i obično, nije navedeno) izjavio: ’Alep je nova Srebrenica‘“, navodi Robert Fisk. Ipak, autor članka ne slaže se sa ovom tvrdnjom.

„Tragedija u Alepu je jedinstvena, užasna i potpuno se razlikuje od rata u Srebrenici“, uvjeren je novinar. On objašnjava da su Srbi-hrišćani 1995. ubili više od osam hiljada bosanskih muslimana, a da su vojnici UN koji su se tamo nalazili, samo posmatrali šta se dešava i ništa nisu preduzimali, navodi se u članku. U Alepu se militanti iz redova muslimana-sunita bore u sirijskoj armiji koja se uglavnom sastoji od muslimana-sunita, međutim njen lider šiit dobija podršku od muslimana-šiita iz organizacije Hezbolah i šiitski Iran.

Osim toga, autor je uvjeren da među liderima grupacija koje se bore u Siriji nema „dobrih momaka“, ali bez obzira na sve dokaze Zapad ipak hoće da ih tamo nađe. „A paralele sa Kosovom? To je Holivud. Bioskop. Jednostavan siže. Godine 1998. morali smo da započnemo rat da bi spasili kosovske muslimane od Hitlera iz Beograda. 2016. će nas podsticati da počnemo rat sa Hitlerom iz Damaska, iako je ovog puta manje jasno koga želimo da spasemo. Kurde? Naoružane ’umjerene‘? Sirijce od kojih milioni žive van granica Sirije?“, pita se Fisk. Ali za razliku od 1998. Zapad neće voditi rat za Siriju, smatra on.

Na Kosovu su zapadne sile bacale bombe sve dok tadašnji predsjednik Rusije Boris Jeljcin nije rekao Miloševiću da je prepušten sam sebi. „Ali Putinova Rusija neće Asadu reći da je prepušten sam sebi“, uvjeren je novinar. Osim toga, na sirijskoj granici nema nijedne vojske NATO-a koja bi mogla da napadne Siriju u slučaju da se Asad preda. Ranije je postojala turska vojska koja je bila nestrpljiva da uđe u Siriju u ime Zapada, ali sada se iz poznatih razloga sve promijenilo.

„Zbog toga usred patnje Sirijaca, hajde da više ne lažemo Arape. Ne spremamo se da spasavamo Alep, čak i ako Asadov režim natjera lokalne pobunjenike da se predaju (kao što se desilo u Homsu kada se od nas nije čuo ni glas). I ne mislim da ćemo uništiti Asada, jer je nekoliko mjeseci prije vrhunca američkih predsjedničkih izbora, izlizana pjesma ’Asad mora da ide‘ na misteriozan način utihnula.

Da, vrijeme je da prestanemo da lažemo narod Bliskog istoka. I vrijeme je da prestanemo da lažemo sami sebe“, zaključuje novinar Robert Fisk.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. Indipendent, CNN i druge velike informativne kuće Amerike i V.Britanije, što su veće, više para uzimaju za pravljenje laži i situacije za rat.To su najveći lažovi.I šta je najpokvarenije kod njih:Danas npr tvrde da je istina to i to, Ameri, Englezi i ostali njihovi džukci bombarduju dotične žrtve, a poslije nekoliko godina mrtvi-ladni kažu da jesu lagali.I nikom ništa.Pojeo vuk magarca.Bilo pa prošlo, kao da se ništa nije ni desilo.Tako nam samo stavljaju do znanja koliko su kao moćni i da im ništa ne možemo.Jednostavno, kao da nam kažu:"Lažemo, da bi vas bombardovali, šta nam možete?"
  Ovaj članak pokazuje kako ništa ne znaju ni o Kosovu, ni o Siriji.Čak se i ne trude, jer im se tako može.Ili pak znaju, ali lažu.Oni imaju svoje termine: Hitler, kasapin, zločinac, tiranin, Sadam, ...kojima se razbacuju kad nekoga hoće da satanizuju.
  Oni i istina su na dva različita Zemljina pola.
  Ako iko na ovom svijetu, ti Englezi bi trebali da ne pričaju ni o kome drugom, pogotovo da ne uzimaju u usta riječi kao:pravda, demokratija, genocid, tiranija, zločin, itd, jer su oni napravili najveće zločine, genocide, etnička čišćenja i sve najgore, ubivši 18 miliona Indijanaca, u Africi preko 8 miliona domorodaca, u Indiji se ne zna broja, itd, itd.
  Čitav svijet ih mrzi.Njihovi premijeri u posljednje vrijeme ne zna se koji je bio gori:Tačerova, Bler, Kameron, pa sad ova.I čovjek pomisli, evo sad dođe dama, biće umjereniji i pametniji, a ona bi odmah prvih dana vladavine da gađa Rusiju nuklearnim oružjem "da ih zaplaši".
  Koja pamet.
  Itd, itd..

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi