Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pretjerana konzumacija alkohola šteti i disajnim putevima

Lifestyle

Izvor: N1     06.08.2016 u 13:09 h 0

Pretjerana konzumacija alkohola šteti i disajnim putevima
FOTO: fotodesk.net

Američki naučnici su pronašli novi razlog protiv pretjerane konzumacije alkohola, nakon što su utvrdili da su ljudi koji piju puno alkohola izloženiji disajnim problemima.


Oni su, takođe, utvrdili i direktne posljedice alkohola na astmatičare. Naučnici univerziteta Lojola u Čikagu su primijetili da ljubitelji alkohola imaju nižu stopu monoksida u dahu u odnosu na odrasle osobe koje ne piju alkoholna pića.

To su važni rezultati jer je azot-monoksid, koji tijelo proizvodi tokom disanja, jedna od zaštitnih molekula od nekih loših bakterija, posebno onih koje izazivaju respiratorne infekcije.

To istraživanje, prvo koje pokazuje vezu između azot-monoksida i pretjerane konzumacije alkohola, temelji se na podacima programa Američkih centara za sprečavanje i kontrolu bolesti, a odnose se na 12.059 odraslih Amerikanaca, koji su praćeni od 2007. do 2012.

Istraživanje je omogućilo utvrđivanje raznih kategorija konzumenata alkohola - od onih koji nikada ne piju, preko onih koji piju umjereno i onih koji piju pretjerano, do bivših alkoholičara.

Najniža stopa azot-monoksida je pronađena kod onih koji pretjeruju s konzumacijom alkohola, a u tu kategoriju se ubrajaju žene koje piju prosječno više od jednog alkoholnog pića dnevno i muškarci koji piju više od dva, kao i osobe koje se prepuštaju brzom hiper-akoholisanju ("binge drinking") jednom mjesečno kada popiju više od četiri ili pet pića zaredom.

Prema tom istraživanju 26,9 odsto praćenih osoba ulazi u kategoriju pretjerane konzumacije alkohola. Uzevši u obzir astmu, duvan i ishranu, rezultati su pokazali da nivo azot-monoksida pada porastom konzumacije alkohola.

Naučnici su, takođe, precizirali da njihovi rezultati pokazuju da alkohol ugrožava ravnotežu potrebnu za dobro funkcionidsanje pluća, objavljeno je u časopisu "Chest". 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi