Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Gromovi izazvali deset požara na širem splitskom području

Regija

Izvor: Oslobodjenje.ba     06.08.2016 u 12:45 h 1

Gromovi izazvali deset požara na širem splitskom području
FOTO: pixabay.com

Gromovi i munje, koji su rano jutros zahvatili šire područje Splita i otoka, izazvali su čak deset požara koje su srećom vatrogasci stavili pod nadzor...


a većinu i ugasili, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj službi grada Splita.

Prvi požar koji je buknuo oko 4 sata zbog udara groma bio je onaj u Planome kod Trogira gdje je izgorjelo osam hektara trave i sedam električnih stupova. Vatra je u potpunosti ugašena u 7 sati zahvaljujući požrtvovnosti ukupno 14 gasitelja iz Trogira i Seget Vranjice.

Na Braču je oko 10 sati lokaliziran požar koji je izazvan udarom groma u 6,30 sati na nepristupačnom terenu između Selca i Humca. S vatrom su se borili gotovo svi vatrogasci s otoka, te zračne snage koje su se povukle u 9,40 sati. Požar je sada lokaliziran, šteta i površina se još zbraja, a izgorjela je česmina i trava.

U 5.40 sati gorio je deponij smeća u Boroviku na Šolti, no njega je 11 vatrogasaca s otoka ugasilo već u 1030 sati. Grom je kriv i za požar u Gaju iznad Omiša gdje je izgorjela trava i makija. U 9 sati su ga ugasili pripadnici DVD Gata.

Specifična situacija s požarima zabilježena je na području Makarske gdje su gromovi izazvali pet požara. U Živogošću je izgorjela borova šuma i makija, u Drveniku makija i trava, u Gradacu borova šuma i makija, te su zabilježena još dva manja požara koja su brzo sanirana.

Posljednju dojavu o požaru vatrogasci su dobili oko 10 sati da gori u uvali Jagodna na Hvaru. Vjeruje se kako će vatrogascima od velike pomoći biti i kiša koja od jutros pada na području Splitsko-dalmatinske županije, prenosi Fena.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Нисам срећан због тога, али гром да удари у 4, па у 6,30, па у депонију смећа, није уобичајено.
    Ваљало би размислити о томе која је то порука и од кога је.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi