Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dva Francuza preko Lamanša podmornicom na pedale

Zanimljivosti

Izvor: Beta     06.08.2016 u 09:49 h 0

Dva Francuza preko Lamanša podmornicom na pedale
FOTO: Nezavisne novine

Dva francuska inženjera krenula su u petak popodne preko Lamanša podmornicom na pedale, koju su sami projektovali i izgradili, objavio je njihov tim za podršku uz fotografije iz britanske luke Plimut.


Njihovo putovanje do 250 kilometara udaljenog francuskog mjesta Sen Malo trajaće čitavih sedam dana, do petka, 12. avgusta. Antoan Delafarg (34) i Mišel d'Lagar (35), ljubitelji sporta i prirode, smjenjivaće se u okretanju pedala podmornice koja plovi brzinom od tri kilometra na sat, a kažu da može zaroniti do dubine od čak 100 metara.

Njihov podvig nazvan "Riba pilot" se može pratiti i na sajtu "MarineTraffic" koji u realnom vremenu identifikuje pozicije i prati kretanje brodova, te i dva broda koji prate dvojicu podmorničara. Pored sportskog dostignuća, cilj dvojice inženjera je da "istraže Kanal i donesu slike koje će ukazati na izazove održivog upravljanja".

Ova dva inženjera koji kažu da imaju iskustva u naftnoj industriji, tvrde da "izbliza poznaju sve veće teškoće pri vađenju fosilnih goriva i pri upravljanju njegovim uticajem na životnu sredinu".

Dostojan romana Žila Verna, njihov izazov je tehnički. Oni kažu da su izgradili "prvu podmornicu na ljudski pogon" i da su stavili akcenat na njene "hidrodinamičke performanse", ali priznaju da će "greške u dizajnu platiti svojim znojem".

Dvojica avanturista su ponijela dehidrirane obroke, imaju rezervu od 200 kilograma kiseonika i 200 litara vode. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi