Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Posla za zanatlije na svakom ćošku, ali niko neće na zanat

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     05.08.2016 u 22:42 h 1

Posla za zanatlije na svakom ćošku, ali niko neće na zanat
FOTO: pixabay.com

- Zdravstveni radnici, zanatlije, informatičari, radnici u turizmu i elektrotehničari kadar su koji bi u BiH najlakše trebalo da dođe do posla jer su ova zanimanja deficitarna i ponuda poslova bila je veća od potražnje u prvoj polovini ove godine.


Sa druge strane, u oblasti računovodstva, administrativnih usluga i menadžmenta došlo je do "zasićenja", pa trendovi na tržištu rada govore kako je posao najteže pronaći u ovim oblastima.

Pokazalo je ovo istraživanje portala "Posao.ba", specijalizovanog za ovu oblast, a koje je obuhvatilo period od prvih šest mjeseci 2016. Prema istim podacima, komercijalisti, informatičari, menadžeri, ugostitelji i ekonomisti, kadar su koji su poslodavci u BiH za prvih pola godine najviše tražili kako bi ih zaposlili.

Međutim, iako za zanatliju posla ima na gotovo svakom ćošku, njih jednostavno nema. Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS, kaže kako su trendovi takvi da to zanimanje za pojedine ljude predstavlja sramotu, što je potpuno pogrešno jer, kako tvrdi, ide se prema Zapadu, a zanatlije su tamo na prvom mjestu.

"Danas na tržištu imamo situaciju da nemamo zanatlija, a potrebno je samo godinu dana da se zanat izuči. Roditelji griješe u usmjeravanju, govoreći djeci da treba da upisuju fakultete za menadžere, portparole i slično, a što su, prema mom mišljenju, izmišljene profesije", prokomentarisao je Bratić. Smatra kako bi djecu već od četvrtog i petog razreda osnovne škole trebalo opredjeljivati i usmjeravati u pravcu tržišta rada.

"To bi trebalo da bude obaveza škole. A školstvo danas i ne komunicira sa biroom za zapošljavanje. Trebaće mnogo vremena da se situacija kod nas popravi", zaključio je Bratić. S njim se složio i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, koji je ocijenio da se naše školstvo ne podudara s tržištem rada, te da je najbitnije trud uložiti u usavršavanje.

Inače, kada je teritorijalna zastupljenost u pitanju, najveći broj oglasa za posao, i to 30,6 odsto, odnosio se na područje Sarajeva, a zatim od većih gradova slijede Banjaluka, Mostar i Tuzla. Statistika istraživanja pokazuje kako je ukupan broj oglasa za prvih pola godine veći za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, a oglašeno je ukupno 11.305 radnih pozicija, što je za 6,6 odsto više u odnosu na prva dva kvartala 2015. godine.

Deficitarne kategorije:

1. Zdravstvo

2. Zanatske usluge

3. Informatika

4. Turizam

5. Elektrotehnika

Suficitarne kategorije:

1. Računovodstvo

2. Administrativne i slične usluge

3. Menadžment

4. Ekonomija, bankarstvo i finansije

5. Marketing-PR    

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Posla na svakom koraku, para i plate nigdje ;)

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi