Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Objavljena tajna dokumenta: Kako je CIA ''kalila'' Miloševića

Svijet

Izvor: Vesti-online     05.08.2016 u 19:29 h 0

Objavljena tajna dokumenta: Kako je CIA ''kalila'' Miloševića
FOTO: YouTube Screenshot

"Nedeljnik" je u novom broju objavio ekskluzivne izvještaje CIA o Slobodanu Miloševiću, koji prate njegovo političko delovanje tokom devedesetih godina. Dokumenti prikazuju kako je najmoćnija obaveštajna agencija na svijetu mijenjala i cenzurisala sopstvene izvještaje o predsjedniku Srbije i Jugoslavije tokom devedesetih godina, sakrivajući represije nad Srbima sa Kosova i praveći najvećeg američkog neprijatelja od nekada "ljubaznog i šarmantnog" političara.


Nekada "ljubazan i šarmantan" političar, završio kao najveći neprijatelj Amerike: Slobodan Milošević 

U jednom dokumentu, navodi se u "Nedeljniku", postoji sledeća rečenica: 

"U aprilu 1987. godine Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protest Srba sa Kosova, gdje je inicirao raspaljivu kampanju da 'ispravi greške' zbog kojih su patili i zatražio brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji. 

Početak prepravki 

- Dakle, drugi dio rečenice, onaj o "napretku ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji" nije se nimalo slagao sa narativom o Miloševiću koji danas znamo. Kako političar koji se zalaže za takve ciljeve može da postane javni neprijatelj SAD? Očigledno je da ne može. I zato je CIA odlučila da prepravi taj dio rečenice. On je prvo modifikovan, a potom je i potpuno nestao - navodi dr Filip Kovačević, na čiji zahtjev je CIA "deklasifikovala" te dokumente. 

Već u dokumentu iz 1995. godine rečenica je drugačija. Umjesto: "Zahtijevao je (Milošević) brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji", piše: "Postavio je zahtjeve za brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji, prema izvještajima (cenzurisano) medija." 

Dakle, sada to više nije predstavljeno kao činjenica (kao što je bilo 1992. godine), već je "prema izvještajima medija", navodi se u analizi koja je objavljena u "Nedeljniku". 

Izmena kosovske stvarnosti 

U dokumentu iz 1998. godine sama rečenica je radikalno preformulisana. 

"U aprilu 1987. godine Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protest Srba sa Kosova, gdje je inicirao raspaljivu kampanju da ’ispravi greške‘ zbog kojih su, prema njegovim tvrdnjama, patili", navodi se u izvještaju CIA. 

- Ne samo da se ovdje ne pominju demokratija i slobodno tržište, već se dovodi u pitanje i stradanje kosovskih Srba. Dok pisac izvještaja iz 1992. godine nije imao nikakve sumnje o tome (od izvora mnogo pouzdanijih nego što je to štampa), piscu izvještaja iz 1998. godine (koji je pisao 11 godina poslijedogađaja), patnje više nisu bile iskrene, već samo "navodne", prema Miloševićevim tvrdnjama. Kada to stavimo u politički kontekst i istaknemo da je upravo 1998. godine Amerika (kao lider NATO-a) udarala glazuru na plan za rat na Kosovu, razumljivo je zašta su stradanja kosovskih Srba od albanskih nacionalista sa Kosova tokom osamdesetih morala da budu izbrisana i predstavljena kao proizvod Miloševićeve mašte - navodi Filip Kovačević. 

"Impresivan i dominantan" 

U sekciji izvještaja koja se zove "Jedan na jedan", koja se očigledno oslanjala na one koji su lično poznavali Miloševića, on se opisuje kao "impresivni govornik, samopouzdan, uvijek dominantan u razgovorima oči u oči". U DOC-1 dalje piše da ne samo da je "obično predusretljiv i opušten tokom sastanaka u njegovoj kancelariji", već i da je "majstor za razmišljanje i donošenje odluka pod pritiskom". 

U dokumentima CIA koja "Nedeljnik" objavljuje možete pročitati i kako su američki obaveštajci pisali o njegovom dolasku na vlast, o njegovoj ljubavi prema cigarama i viskiju, o njegovom odnosu sa Ćosićem, Šešeljem, Draškovićem i opozicijom, kako su na njega djelovali odnosi sa SPC i SANU, o njegovom "raskalašnom" sinu Marku…


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi