Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Haška arhiva stiže u Sarajevo i Srebrenicu

Politika

Izvor: Nezavisne novine     05.08.2016 u 17:41 h 1

Haška arhiva stiže u Sarajevo i Srebrenicu
FOTO: pixabay.com

Haški tribunal u završnoj je fazi pregovora o osnivanju informativnih centara u Sarajevu i Srebrenici koji bi sadržavali arhivu ovog suda.


Rada Pejić-Sremac iz Ureda za informisanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kazala je da su pregovori sa Memorijalnim centrom u Potočarima i Gradom Sarajevom u završnoj fazi, te da se očekuje skoro potpisivanje memoranduma.

“Informativni centri MKSJ-a su osmišljeni tako da omoguće zainteresovanim građanima i organizacijama neposredan i siguran pristup svim javnim spisima i arhivskom materijalu koji je sadržan u online bazama podataka”, rekla je Pejić- Sremac.

Kako je navela, osnivanje arhivskih centara u zemljama bivše Jugoslavije preporučeno je u izvještaju Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), zbog jačanja vladavine prava i izgradnje mira u regionu. Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su kazali da se trenutno radi na usaglašavanju Memoranduma o razumijevanju, koji bi trebao definisati nadležnosti arhivskog centra.

Stručni savjetnik za planiranje Memorijalnog centra u Potočarima Hasan Nuhanović je rekao da pristup cjelokupnoj Haškoj arhivi imati svi zainteresovani građani.

“Krajnji cilj projekta je da korisnik, da li je to neko ko radi u Memorijalnom centru ili je posjetilac ili neki novinar, osoba koja se bavi istraživanjem, može sjesti za kompjuter i uz pomoć šifre koju dobije od nas, a koju mi dobijemo od Tribunala, pristupi tribunalovoj bazi podataka”, objašnjava Nuhanović. (BIRN)

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Haski sud je naj veca sprdnja u Evropi.....politicki sud

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi