Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Voće i povrće iz EU preko BiH prodaju u Rusiju?

Biznis

Izvor: Nezavisne novine     05.08.2016 u 17:24 h 0

Voće i povrće iz EU preko BiH prodaju u Rusiju?
FOTO: pixabay.com

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" juče je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda, potvrđeno je "Nezavisnim".


Kako je pojašnjeno, privremena zabrana biće uvedena zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu BiH, a zabrana se posebno odnosi na uvoz proizvoda preko trećih zemalja. Ono što je posebno interesantno je da ruska strana sumnja da se preko BiH vrši reeksport voća, koje nije bh. porijekla, jer su primijetili veće isporuke iz BiH u posljednje vrijeme.

Sve ovo juče nam je potvrdio i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je rekao da su nakon sastanka sa službenicima iz ruske ambasade dobili potvrdu da se radi o privremenoj zabrani izvoza u Rusiju.

"Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa intenzivno radi na uklanjanju ove barijere, odnosno na odblokiranju izvoza voća i povrća u Rusiju, jer se zabrana odnosi na te proizvode", rekao je Šarović. Dodao je da očekuju da ovo pitanje bude razriješeno u narednih nekoliko dana. Istakao je da je pažnja ruske strane usmjerena na zdravstvene sertifikate, odnosno sertifikate o fitosanitarnoj ispravnosti robe koja ide prema Ruskoj Federaciji, a koje izdaju RS i FBiH i gdje je kontakt tačka Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH.

"Obratili smo se ruskoj strani, nadležnom državnom inspekcijskom tijelu, i naša su očekivanja da ćemo uspjeti da odblokiramo ovaj proces. Rusku stranu posebno interesuje kontrola reeksporta i sprečavanja tog reeksporta preko bh. robe koja nije bh. porijekla. U tome žele da uspostave potpunu kontrolu i traže od BiH da garantuje za isporuke robe bh. porijekla", istakao je Šarović.

Dodao je da je ruska strana primijetila veće isporuke iz BiH i žele da provjere da li BiH ima zaista toliko plodnog tla i toliko zasada da može toliko da izvozi. Ova privremena zabrana dolazi u nezgodnom trenutku po domaće proizvođače voća i povrća, koji u posljednje vrijeme bilježe rast izvoza u Rusiju. Tako je samo u prvih šest mjeseci ove godine iz BiH u Rusiju izvezeno voća i povrća u vrijednosti većoj od 20 miliona maraka.

Da se radi o velikom rastu izvoza, potvrđuje i podatak Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojem je izvoz voća u cjeloj prošloj godini iznosio nešto više od 23 miliona maraka. Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da bi duža zabrana izvoza tih proizvoda iz BiH u Rusiju mogla da nanese štetu domaćim proizvođačima.

Ipak, dodao je da očekuje rusku inspekciju da posjeti bh. firme iz ovog sektora, kako je i dogovoreno prilikom zadnje posjete bh. delegacije Rusiji, te da pregleda objekte i upozna se s cijelim sistemom.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je juče da privremena zabrana uvoza u Rusiju proizvoda iz BiH može da izazove negativne posljedice po privredu RS i da je neophodno što prije otkloniti sve probleme i omogućiti nesmetan izvoz u Rusiju.

"Za privredu RS odluka može da proizvede negativne posljedice, prvenstveno za proizvođače voća i povrća koji su se više od godinu pripremali za izvoz u Rusiju i zbog toga je neophodno da se što prije otklone svi problemi i omogući nesmetan izvoz u Rusiju", rekao je on.

Blagojević je naveo da podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je došlo do značajnog rasta kada je riječ o izvozu na tržište Rusije i da on iznosi 64 procenta.

"U prvoj polovini ove godine, istovremeno, bilježimo i pad uvoza od 19 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, što znači da bilježimo pozitivne trendove, što je dobro", rekao je on.

Prema ukupnoj strukturi izvoza iz RS, 86 odsto odnosi se na izvoz svježih proizvoda jabuka, krušaka i dunja, čija je vrijednost skoro 16 miliona KM.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi