Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Američke rakete debelo zaostaju za ruskim

Svijet

Izvor: Vesti-online     05.08.2016 u 14:45 h 0

Američke rakete debelo zaostaju za ruskim

Nove američke interkontinentalne balističke rakete koje bi Pentagon trebalo da odobri neizbežno će postati direktan konkurent ruskim raketama RS-28 ''Sarmat''. Međutim, ugledni ruski vojni analitičar Konstantin Sivkov tvrdi da novi sistem neće ući u upotrebu prije 2020-ih.


Početkom nedjelje, američki mediji javili su da je Frenk Kendal, najveći kupac oružja američkog ministarstva odbrane, sazvao je zatvorenu sednicu Odbora za odbrambenu nabavku za srijedu, sjednicu koja treba da razmotri strategiju američkog vazduhoplovstva za kupovinu novih raketa koje bi zamijenile "Minutmen III" na lanserima interkontinentalnih balističkih raketnih sistema, koji su u službi od 1970. Očekuje se da bi trošak za modernizaciju zastarjele američke nuklearne trijade (uključujući rakete, podmornice i nuklearno oružje u vazduhu) trebalo da američke poreznike izađe jedan bilion dolara u periodu od 30 godina. 

U međuvremenu, očekuje se da najnoviji ruski interkontinentalni balistički raketni sistem, RS-28 "Sarmat“, koji je počeo da se razvija 2011, započne da zamjenjuje R-36M (NATO oznaka "SS-18 Satana“) do 2018. 

SAD nisu ni blizu Rusije 
Vojni analitičar i predsjednik moskovske Akademije za geopolitičke probleme, objasnio je da SAD moraju da pređu veliki put da bi i hipotetički dostigle ruski raketni potencijal. 

Ekspert podsjeća da se "već desetak godina razgovara o ovim raketama, ali očigledno njen razvoj tek počinje; govorimo o pružanju tehničkih specifikacija proizvođačima. Proći će desetak godina prije nego što vidimo gotov proizvod; ove rakete biće konkurencija ruskom ’Sarmatu‘“. 

Sivkov navodi da se ugrubo mogu predvidjeti karakteristike novih američkih raketa. 

- Ovo će najverovatnije biti raketa na čvrsto gorivo sa dometom do 12 hiljada kilometara i nosivosti između četiri i pet tona. Ona će najverovatnije imati bojevu glavu, a svaka od njih bi trebalo da ima preciznost od 50 do 100 metara i tri do deset bojevih glava po raketi - kaže on. 

Trenutno su "Minutmen III" je jedina kopnena interkontinentalna balistička raketa u američkom arsenalu. Prema poslednjim javnim podacima, SAD imaju 450 ovakvih raketa, koje će biti u službi do 2020. 

Nova ruska raketa pod velom tajne 
Ne zna se mnogo o tačnim karakteristikama balističke rakete RS-28 "Sarmat“ na teško tečno gorivo, koja se razvija za ruske strateške raketne jedinice i planirano je da uđu u službu u naredne dvije godine. Neki izvori ukazuju da ovo oružje predstavlja dvofaznu raketu, sa procenjenim operativnim dometom od deset hiljada kilometara, mase sto tona i nosivosti 4-10 tona. 

Raketa će biti opremljena sa najviše 12 bojevih glava (ili do 24 Ju-74 hipersoničnih letjelica), od kojih svaka može pojedinačno da se usmjerava tokom ponovnog ulaska. Oružje je dizajnirano sa nizom antiraketnih mjera koje su namenjene probijanju američkog raketnog štita. 

Politikolozi smatraju da je Rusija počela aktivno da razmatra modernizaciju svog nuklearnog odvraćanja nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma o antibalističkim projektilima i počele da raspoređuju raketne sisteme u Istočnoj Evropi, tvrdeći da su napravljene za prevenciju prijetnje od iranskih nuklearnih raketa. 

Prošle godine potvrđene su sumnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o pravim razlozima za razmeštanje raketnog štita. Nakon potpisivanja iranskog nuklearnog sporazuma, SAD su nastavile izgradnju i razmeštanje svojih PRO sistemima u Istočnoj Evropi, među kojima su i stalne baze u Rumuniji i Poljskoj.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi