Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

SAD daju dozvole za ''igranje boga''

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     05.08.2016 u 14:22 h 0

SAD daju dozvole za ''igranje boga''
FOTO: pixabay.com

Federalne vlasti u SAD planiraju da skinu moratorijum sa finansiranja eksperimenata u kojima se koriste ljudske matične ćelije u kombinaciji sa životinjskim embrionima.


Kako prenosi magazin "Sajens", Nacionalni zdravstveni institut je predložio zakonske promjene prema kojima bi naučnici dobijali sredstva da eksperimentišu sa organizmima koji su dijelom ljudski, a dijelom životinjski, takozvanim himerama, ali isključivo pod strogo kontrolisanim uslovima. 

"Istraživanja sa himerama bi prolazila kroz poseban nivo etičkih projvera, ali bi pojedina od sada mogla da dobijaju dozvole i finansije", navodi magazin. 

Moratorijum je uveden prije godinu dana, nakon rastućih etičkih zabrinutosti. Naučnici koji se bave ovim istraživanjima tvrde da se mogu spriječiti neželjeni ishodi i ističu da su benefiti za medicinska istraživanja višestruki, zbog čega je donijeta odluka da se finansiranja ipak odobre. 

"Ovo je korak naprijed, ali mi i dalje ne znamo kakve će biti odluke od slučaja do slučaja", kaže Šon Vu sa Stenforda, koji se bavi istraživanjem matičnih ćelija. 

Iako cijela priča zvuči zastrašujuće, ono što se krije iza papira jesu eksperimenti u kojima se ljudske matične ćelije, koje mogu da se diferenciraju u bilo koje tkivo, ubacuju u embrione u ranoj fazi. 

Time se, između ostalog, otvara put za praćenje ljudskog razvoja, ali i generisanje "modela" bolesti, odnosno "kreiranje" životinja koje bi mogle da obolevaju od bolesti karakterističnih za ljude, radi njihovog lakšeg istraživanja. Takođe, ovim eksperimentima bi se dodatno otvorio put uzgajanju ljudskih organa na životinajma. 

Na drugoj strani, postoje naučnici i etičari koji se oštro protive ovakvim eksperimentima, navodeći da bi posljedice stvaranja razvijenih organizama koji su dijelom ljudi, a dijelom životinje, mogle biti nesagledive.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi