Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Greška u održavanju higijene koja može izazvati rak

Lifestyle

Izvor: B92     05.08.2016 u 14:10 h 0

Greška u održavanju higijene koja može izazvati rak
FOTO: pixabay.com

Žene koje ispiraju vaginu su u dvostruko većem riziku od raka jajnika, pokazala je nova studija Nacionalnog instituta za zdravlje životne sredine u SAD.


To je prva studija koja povezuje rizik od raka jajnika s higijenskim tretmanom kojim se danas služe milioni žena. Razlog zbog kog je tako tek treba da se utvdi. 

Poznato je samo da se ispiranjem vagine irigatorom i sličnim pomagalima ispiraju dobre bakterije koje održavaju Ph vrijednost sluzokože i podstiče stvaranje štetnih bakterija, koje mogu dovesti do gljivične infekcije, koja zatim može zahvatiti matericu, jajnike i Falopijeve tube. 

Ispiranje je ranije povezano sa zapaljenskom bolešću karlice, ektopičnim trudnoćama, rakom materice, smanjenom plodnošću i seksualno prenosivim bolestima. 

Uprkos takvim rezultatima i preporukama ginekologa da žene odustanu od ove prakse, čak 25 odsto njih, starosti između 15 i 44 godine, ispira vaginu. 

U istraživanju koje je započeto 2003. učestvovala je 41.000 žena iz SAD i Portorika. Svaka od njih imala je sestru obolelu od raka dojke, ali su bile potpuno zdrave kada su se pridružile istraživanju. 

U julu 2014. kod 154 je otkriven rak jajnika. Žene koje su redovno ispirale vaginu tokom godine u kojoj je započeta studija bile su u gotovo dva puta većem riziku da obole od raka. 

Povezanost je bila još izraženija kada su istraživači proučili samo one slučajeve kod kojih nije bilo gena izazivača raka dojke u porodici. 

Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdila povezanost. Klaris Vajnberg, vođa nove studije, kaže da “postoji mnogo razloga da seizbjegava ispiranje vagine, a nijedan koji ga podržava”.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi