Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Beograd: U crkvi Svetog Marka služen parastos nastradalima tokom akcije ”Oluja“

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     05.08.2016 u 13:51 h 0

Beograd: U crkvi Svetog Marka služen parastos nastradalima tokom akcije ”Oluja“

- Nakon parastosa u crkvi Svetog Marka položeni su vijenci na spomenik u Tašmajdanskom parku podignut svim nastradalim Srbima tokom ratova devedesetih godina. Nakon toga okupljeni su se uputili u mirnu šetnju do Centra Sava gdje će biti održana memorijalna akademija pod nazivom ”I Srbi su žrtve“, a u 12 sati na teritoriji Beograda oglasile su se i sirene povodom obilježavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba


 Povodom 21. godišnjice od akcije ”Oluja“, u glavnom gradu Srbije obeležen je Dan sećanja na stradale i prognane Srbe iz Hrvatske u toj akciji. U crkvi Svetog Marka vikar patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja Arsenije služio je parastos za sve nastradale, a potom su položeni venci i cveće na spomeniku podignutom nastradalim Srbima tokom ratova devedesetih u Tašmajdanskom parku, javlja Anadolu Agency (AA). 

Parastosu u crkvi Svetog Marka prisustvovao je i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, koji je nakon polaganja venca rekao da je 21 godina prošla od akcije ”Oluja“, ali da bol za pobijenim, nestalim, za domovima, nije prošao.

”Dvadeset i jedna godina je prošla, a ni elementarna ljudska prava Srba nisu ispoštovana na prostoru Hrvatske. Još uvek Srbi ne mogu da reše svoje penzijske zahteve, još uvek ne mogu da reše svoje imovinske zahteve, još uvek ne mogu da se vrate. Srbi su jedini narod u Evropi, koji ne može da se vrati tamo odakle je došao, iako je međunarodna zajednica preuzela obavezu garancije povratka svima koji su tokom ratova bili proterani“, naveo je Vulin. 

Kako je dodao, Srbi se nisu vratili, jer Republika Hrvatska ne želi da se oni vrate, a to dokazuje i to što se u povratničkim naseljima u Hrvatskoj izbegava napraviti i asfalt i struja. 

”Ovom prilikom, na ovom mestu, apelujem, tražim, molim organe Hrvatske i čitave međunarodne zajednice, da bar toliko načine napor da se Srbima ispune bar elementarna ljudska prava na imovinu, staž, penziju“, dodao je Vulin. 

Kako je naveo, ”boji se da će se danas ponovo čuti povici 'Za dom spremni', da će danas Tomson pevati o Jasenovcu i Gradiški Staroj, da će se ponovo slušati da je najlepši dan koji se desio u Hrvatskoj proterivanje 250 hiljada državljana Hrvatske, Srba“. 

”Danas se bojim da ćemo ponovo gledati ustaške uniforme, da ćemo gledati i slušati dokazane ratne zločince koji su na slobodi, kao što je Glavaš. Za zločinačku akciju 'Oluja' niko nije odgovarao“, rekao je Vulin. 

Upitan kakve su šanse za pomirenjem dva naroda posle više od 20 godina, Vulin je kazao da „ovo nije pitanje naroda, jer narod čine ljudi, a niko ne želi ponovo da ratuje, niko ne želi nove sukobe, ali dok se ne promeni politika koju sprovodi Hrvatska, koja ne priznaje srpske žrtve, koja sada otvoreno zagovara povratak ustaštva, kako se možemo nadati da će odnosi dve zemlje biti bolji“. 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da se danas ne treba sećati samo žrtava iz akcije ”Oluja“, već i drugih koji su nastradali u ratovima tokom devedesetih godina. 

”Kada pogledamo mapu stradanja vidimo da je pola miliona Srba proterano sa svojih vekovnih područja u današnjoj Hrvatskoj, da je pola miliona proterano sa područja FBiH, da je preko 200 hiljada proterano sa područja Kosova. Mi ne smemo da zaboravimo srpske žrtve van područja Krajine“, rekao je Linta. 

Navodeći da su tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije i Srbi imali žrtve, Linta je kazao da ”politika pojedinih stranih centara moći, koja favorizuje albanske, hrvatske, bošnjačke žrtve sa jedne strane i politika ponižavanja, umanjivanja i negiranja srpskih žrtava nikada neće dovesti do trajnog mira i pomirenja“. 

”Samo politika koja će na podjednak način poštovati sve žrtve i politika koja će na jednak način goniti i kažnjavati sve zločince, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost može dovesti do stabilizacija prilika u ovom regionu“, dodao je Linta. 

Nakon polaganja venaca, okupljeni su se uputili u mirnu šetnju do Centra Sava gde će biti održana memorijalna akademija pod nazivom ”I Srbi su žrtve“.

U 12 časova na teritoriji grada Beograda oglasile su se i sirene povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi