Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kako je televizijski voditelj Mato Đaković prekinuo istragu protiv Milorada Dodika

Bosna i Hercegovina

    05.08.2016 u 09:20 h 3

Kako je televizijski voditelj Mato Đaković prekinuo istragu protiv Milorada Dodika

Sukob između glavnog tužioca Gorana Salihovića i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića izbio je i u javnost. Tužilac istražuje ministrovu navodnu lažnu diplomu, a ministar optužuje tužioca za mešetarenja. Žurnal saznaje pozadinu ovog sukoba i objavljuje dijelove transkripta telefonskih razgovora između Mate Đakovića i Milorada Dodika.


 „Slušaj, šefe, bio sam danas sa glavnim. Završili smo oko Bobar Banke. Tamo te, sigurno, neće biti. U Pavloviću će, takođe, biti u redu. Obećano mi je da će zatvoriti istragu i u predmetu zlato. Kad se vidimo, prenijeću ti ostalo. Ne mogu telefonom“, referisao je u maju ove godine novinar Mato Đaković svom kumu Miloradu Dodiku, stoji u transkriptu njihovog telefonskog razgovora.  


Kum Dodik je bio sretan. Obećao je Đakoviću skoro  viđenje i  dodao: „Onom Mektiću (Dragan Mektić, ministar bezbjednosti) i Staniću (Perica Stanić, direktor SIPA) ću j..... majku. I ozbiljniji igrači su gubili od mene“. 

Nekoliko dana poslije, Tužilaštvo BiH okončalo je provjere/istragu u predmetu "zlato" koji je, da podsjetimo, formiran nakon što je bivši ambasador BiH u Moskvi izjavio da je Milorad Dodik, u njegovom prisustvu, primio kilogram zlata od ruskog biznismena Olega Burlakova.

Drugi predmet, kojeg je, nakon razgovora sa „glavnim“ pomenuo Mato Đaković bio je „Bobar Banka“. Istraga u ovom predmetu je u toku, a kako saznaje Žurnal, među 14 optuženih čija će se imena naći na optužnici  – nema Milorada Dodika.

Treći predmet, Pavlović banka, još je u fazi istrage, a osumnjičeni Milorad Dodik – još nije saslušan. Mato Đaković, nakon razgovora sa Dodikom u vezi sa ovim predmetima, dobio je posao na Radio-televiziji Republike Srpske. 

Sa druge strane, protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića Tužilaštvo BiH je formiralo predmet. I to na osnovu prijave Dževada Galiješevića.   

„ Nakon što je ministar Mektić imao neugodan razgovor sa glavnim državnim tužiocem Goranom Salihovićem u vezi sa istragom protiv njega, Hasan Pleh, šef kabineta glavnog državnog tužioca, iz Kine je obavijestio Mektića da će protiv njega stornirati istragu“, ispričao je za Žurnal jedan ad aktera cjelokupne afere.

Sve navedeno zbivalo se tokom maja i juna. Milorad Dodik, koji je u tom periodu bio pod posebnim istražnim radnjama (prisluškivan u skladu sa važećim sudskim i tužilačkim naredbama), nakon niza razgovora sa Matom Đakovićem – promijenio je broj telefona.

„Posebne istražne radnje protiv Milorada  Dodika su, tako, propale“, kazao je drugi Žurnalov izvor direktno involviran u istragu.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) o svemu je sačinila odgovarajuće službene zabilješke, te ih zajedno sa transkriptima razgovora Mate Đakovića i Milorada Dodika proslijedila Sudu BiH i Tužilaštvu BiH.

„Nakon ovoga, glavni državni tužilac Goran Salihović je bukvalno pobjesnio. U prisustvu nekoliko osoba je rekao da će uhapsiti Dragana Mektića, direktora SIPA-e Pericu Stanića i predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, a da će dokaze o njihovoj krivici tražiti naknadno“, ispričao je za Žurnal treći izvor iz policijskih institucija.

SIPA i ostale agencije  takođe su dokumentovale ovu Salihovićevu najavu hapšenja predsjednice Suda BiH i ministra bezbjednosti BiH. 

Izvor: Žurnal.info


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Žalosno do kog je nivoa stigla mafija i organizovani kriminal i kakav sve otpad može da utiče na postupke u tužilaštvu.

  2. Hrvati imaju para.

  3. E moj jadni i napaceni narode,vas se politicari samo sete kad je glasanje.Ko nam je kriv,sami smo dozvolili ovakvoj bagri da se bogati,a narod nema ni za hleba.Ovakve i slicne njemu samo lisice pa pravo u corku.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi