Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Obama se izjasnio kao feminista

Svijet

Izvor: agencije     04.08.2016 u 21:22 h 0

Obama se izjasnio kao feminista

Američki predsjednik Barak Obama opisao je sebe kao feministu i pozvao na nove napore kako bi se srušili stereotipi vezani za polove.


Obama, otac dvije kćerke i dijete samohrane majke, tu poruku je uputio u uvodniku koji je danas, na njegovog 55. rođendana, objavio magazin "Glamur".

"Ovo je izuzetno vrijeme za žene. To kažem ne samo kao predsjednik, već i kao feminista", naveo je američki predsjednik, prenosi AFP.

Nabrajajući velike korake koje su načinile žene, od sticanja prava glasa do izgradnje karijere, Obama je istakao da je "najvažnija promjena možda i najteža od svih, a to je promjena u nama samima".

On kaže i da mu je podizanje kćerki Saše (15) i Malije (18) otvorilo oči pred pritiskom koji se vrši na djevojčice.

"Vidite da se suptilni i ne tako suptilni socijalni stavovi prenose kroz kulturu. Osjećate ogroman pritisak pod kojim su djevojčice da izgledaju i ponašaju se, pa čak i da razmišljaju na određen način", rekao je Obama.

On je u autorskom tekstu poručio da treba nastaviti sa promjenom stava prema kojem "djevojčice treba da budu smerne, a dječaci izričiti, ili da treba kritikovati kćerke ako glasno iznesu svoj stav, a sinove kada puste suzu".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi