Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evropa ima najveću stopu online piraterije

Nauka i tehnologija

    04.08.2016 u 17:13 h 0

Evropa ima najveću stopu online piraterije

Dublja analiza milijardi posjeta širom svijeta torentima, strimovima i sajtovima za preuzimanje, otkrila je da je Evropa glavno mjesto za pirateriju u svijetu.


Stopa piraterije je najviša u Letoniji gdje gotovo polovina populacije posjećuje piratske sajtove. Ono što je veoma zanimljivo je da na listi zemalja sa najvišom stopom piraterije, evropske zemlje zauzimaju svih prvih deset mjesta! Uprkos sve većoj mogućnosti legalnih opcija, online piraterija je ostala i dalje veoma jaka.

Svaki dan piratski sajtovi bivaju posjećeni više miliona puta. MUSO tim koji prati pirateriju širom svijeta dokumentovao je pejzaž piraterije sa praćenjem preko 14.000 najvećih globalnih piratskih sajtova. Po broju posjeta, SAD su gotovo u vrhu sa preko deset milijardi posjeta striming portalima i tri milijarde posjeta torent sajtovima. To možda i nije iznenađenje jer je SAD jedna od najvećih zemalja na svijetu, ali stvari ipak postaju interesantnije kad pogledamo stopu piraterije po broju korisnika.

Podaci koje je MUSO prikazao pokazuju da su druge zemlje ipak u vrhu kada je ova kategorija u pitanju. Letonija je u vrhu, a prate je Bugarska, Litvanija, Hrvatska, Španija, Grčka pa Srbija. Prva ne-Evropska zemlja na listi je Australija sa stopom piraterije od 16 posto.

(TorrentFreak.com)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi