Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kameron podnio ostavku kraljici Elizabeti Drugoj

Svijet

    13.07.2016 u 19:20 h 0

Kameron podnio ostavku kraljici Elizabeti Drugoj
FOTO: Nezavisne novine

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron danas po podne je, u Bakingemskoj palati, kraljici Elizabeti Drugoj formalno podnio svoju ostavku.


U posljednjoj izjavi prije odlazak u Bakingemsku palatu, Kameron je ispred rezidencije premijera u Daunuing stritu 10, u prisustvu supruge i troje djece, rekao je da je "bila najveća čast u životu raditi ovdje" i da je želi "uspjeh ovoj sjajnoj zemlji koju mnogo voli". Kameron je pozvao svoju naslijednicu Terezu Mej da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom, iako je njen "istorijski zadatak da okonča 40. godišnje članstvo Velike Britanije u EU".

"Moj savjet naslijednici, koja je sjajan pregovarač, jeste da ostane što bliže EU radi dobrobiti trgovine, saradnje i bezbjednosti", rekao je Kameron u posljednjem obraćanju britanskom parlamentu.

Osim bliskosti sa Unijom, Kameron je naglasio i važnost ujedinjenja podijeljene Konzervativne partije, i razlike u stavovima Britanaca, "koji su mahom ljuti na političku elitu" Kameron se pred poslanicima našalio da je "od jutra imao sastanke sa ministrima i da je, osim sastanka sa njenim visočanstvom, ostatak rasporeda prilično veseo".

Njegovo posljednje pojavljivanje u parlamentu će ostati upamćeno po ovacijama za vrijeme obraćanja koje je trajalo 36 minuta, humoru o posjeti kraljici, pa i, između ostalog, priznanju svoje ljubavi prema njemačkoj kancelarki. Kamerona hvale zbog njegovog opuštenog državničkog ponašanja, figura suprotna njegovom rivalu Džeremiju Korbinu koji mu je danas poručio da se "zahvali svojoj majci što ga je naučila da se pristojno obuče". 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi