Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vigemark: Nisu sporni podaci popisa, već njihova obrada

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     13.07.2016 u 18:07 h 0

Vigemark: Nisu sporni podaci popisa, već njihova obrada
FOTO: Nezavisne novine

SARAJEVO - Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je danas da se nada da, šta god uradi Republika Srpska kada je riječ o popisu stanovništva, to neće biti u suprotnosti sa "ukupnim nalazima popisa".


Komenatrišući današnje usvajanje Zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Narodnoj skupštini Srpske, Vigemark je istakao da su podaci popisa nesporni, ali da je sporna obrada podataka, odnosno pitanje metodologije u smislu statusa rezidenata i nerezidenata.

Vigemark je rekao da ne može da komentariše kvalitet urađenog popisa u BiH, dok Međunarodna monitoring misija, koja okuplja predstavnike EU, ali i UN i Savjeta Evrope, ne uradi konačnu procjenu cjelokupnog procesa provođenja popisa stanovništva i domaćinstava, uključujuči i obradu podataka koja je obavljana od sredine maja.

"Očekujem rezultate te procjene krajem septembra ili u oktobru", rekao je Vigemark novinarima u Sarajevu. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj. Cilj zakona je objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

Ovim zakonom, koji ima sedam članova, uređuje se način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine za teritoriju Republike Srpske. Rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku Republike Srpske prema Programu obrade podataka koji će donijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovi rezultati biće objavljeni u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, a Zavod je, prema odredbi Zakona, obavezan da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković istakla je da je Republika Srpska zakonito obavljala sve akivnosti u procesu popisa stanovništva u BiH.

"Zbog nezakonitosti sa nivoa BiH nije nam ostala nikakva mogućnost, osim da objavimo svoje statističke podatke koji će biti precizni i validni", istakla je Čičkovićeva u završnoj riječi, nakon poslaničke rasprave o ovom zakonu. Poslanici političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj u raspravi su bili saglasni da je potrebno usvojiti ovaj zakon i objaviti tačne statističke podatke. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi