Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Uhapšen zbog ratnog zločina nad pripadnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     13.07.2016 u 17:10 h 1

Uhapšen zbog ratnog zločina nad pripadnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu
FOTO: fotodesk.net

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u Mostaru M.Č. zbog ratnog zločina počinjenog nad pripadnicima JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.


Pripadnici Sipe uhapsili su M.Č. juče postupajući po naredbi Tužilaštva BiH. Iz SIPA je saopšteno da se M.Č. sumnjiči da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u vezi sa krivičnim djelom lična krivična odgovornost i sapočinioci u Velikom parku, kada je ubijeno osam pripadnika rezervnog sastava JNA. Uhapšeni je priveden u službene prostorije SIPA, gdje je nad njim izvršena kriminalistička obrada, a potom je predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navodi se u saopštenju.

Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo podnio je u maju 2005. godine prijavu protiv 13 lica osumnjičenih za ubistvo osam pripadnika JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu. U prijavi se za ovaj zločin, između ostalih, terete bivši ministar odbrane BiH Jerko Doko, komandant Teritorijalne odbrane BiH Hasan Efendić, komandant Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić, komandant Vojne policije takozvane Armije BiH Kerim Lučarević, načelnik Stanice javne bezbednosti Novi Grad Malik Krivić i jedan od komandanata Specijalne jedinice takozvane Armije BiH pod komandom Jusufa Juke Prazine, pokojni Davor Matić Žmira.

U Velikom parku u centru Sarajeva 22. aprila 1992. godine, naočigled brojnih prolaznika, strijeljano je osam pripadnika JNA. Na taj dan, pedesetak metara od zgrade Predsjedništva BiH i u neposrednoj blizini Doma policije, zločinački su ubijeni zarobljeni rezervisti JNA Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

O ovom slučaju vođeno je više istraga, među kojima su one Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Haškog suda. U Hagu je saslušano više svjedoka, a jedan od najvažnijih bio je bivši pripadnik AID-a Edin Garaplija koji je tvrdio da je vojnike JNA likvidirao Nedžad Herenda, pripadnik jedinice "Ševe".

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Trebao ih je zatvoriti i poslati za razmjenu.Iako su bili agresor trebalo ih je na drugi nacin kazniti a ne ubijati.Bez obzira koliko jos cetnika hoda slobodno i nista se ne preduzima.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi