Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NEMAČKA BI DA KROJI SVJETSKI POREDAK ''Rusija je prijetnja, planiramo veću vojnu ulogu u svijetu''

Svijet

Izvor: Blic     13.07.2016 u 13:04 h 0

NEMAČKA BI DA KROJI SVJETSKI POREDAK ''Rusija je prijetnja, planiramo veću vojnu ulogu u svijetu''
FOTO: pixabay.com

Vlada Njemačke usvojila je danas novi dokument o odbrani zemlje prema kome ona treba da ima veću vojnu ulogu na međunarodnoj sceni i u kome se ocjenjuje da bi Rusija mogla da predstavlja izazov za bezbjednost u Evropi.


Ova mapa puta za vojsku detaljno je opisana u "bijeloj knjizi" o odbrani koju je vlada usvojila danas, a zvanično će plan kasnije predstaviti ministarka odbrane Ursula fon der Lejen. 

U dokumentu se navodi da se Njemačka, kao najveća ekonomska sila u Evropi "sve više vidi kao centralni akter u Evropi", koji "ima odgovornost da aktivno doprinese u krojenju svjetskog poretka", navodi se u dokumentu u koji je agencija Frans pres imala uvid. 

Poslijedecenija uzdržanosti vezano za militarističku ulogu u Drugom svjetskom ratu Njemačka, koja se više ne ustručava da pošalje svoje vojnike na više mjesta u svijetu kao što su Mali, Kosovo i Avganistan, je spreman da preuzme odgovornosti i uzme stvari u ruke naspram bezbjednosnih i humanitarnih izazova, navodi se u tekstu. Među pretnjama posebno se navodi potencijalna prijetnja od Rusije, zemlje koja prema tekstu "otvoreno dovodi u pitanje mir u Evropi" posebno poslijepripajanja Krima, 2014.godine. 

"Kompletno modernizujući svoje oružane snage Rusija izgleda spremna da ide do krajnjih granica svojih sadašnjih međunarodnih obaveza", navodi se u tekstu i dodaje da stav Moskve "zahtjeva odgovor pogođenih zemalja, ali takođe Evropske unije i NATO-a". 

"Ako ne promjeni kurs, Rusija će u doglednoj budućnosti predstavljati izazov za bezbjednost našeg kontinenta", upozorava se u tekstu. 

Posljednji put je Njemačka usvojila akcioni plan za svoju vojsku 2006. godine. 

Ova bijela knjiga dio je "lagane" promjene njemačke vojske započete prije dvadeset godina. Njemačka se dugo klonila vojnih pitanja, traumatizovana zbog militarističke prošlosti. 

Kao drugi znak da njemačka vlada želi da mijenja vojnu politiku je to što će prvi put od 1990. godine biti povećan broj vojnika u Bundesveru i biće povećana ulaganja u vojsku, čime se okončava četvrt vijeka budžetskih rezova od hladnog rata. Njemačka vojska tako planira za sedam godina da angažuje dodatnih 7.000 vojnika i 4.400 civilnog osoblja. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi