Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nezadovoljstvo novim pravilnikom o oporezivanju: Vlada radi na štetu radnika

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     12.07.2016 u 20:10 h 1

Nezadovoljstvo novim pravilnikom o oporezivanju: Vlada radi na štetu radnika
FOTO: pixabay.com

Vlada FBiH donijela je još jednu ishitrenu odluku donošenjem novog pravilnika, koji bi u petak trebalo da stupi na snagu, a kojim su uvedena dodatna poreska opterećenja na topli obrok, putne troškove i regrese radnicima u FBiH, stav je Samostalnog sindikata radnika BiH.


Selvedin Šatorović, jedan od potpredsjednika tog sindikata, koji djeluje na području FBiH, smatra da će ovo napraviti najveću štetu radnicima, kojima će zbog ovakvog pravilnika poslodavci morati smanjiti isplate, te da je prije njegovog donošenja trebalo konsultovati socijalne partnere.

"Potrebno je da Vlada FBiH preispita ovu odluku, jer sve će ići preko leđa radnika. Poslodavac će sebi sve iznivelisati, naravno biće i on na gubitku, ali glavni udar će biti na radnika", rekao je Šatorović i dodao da je ovo i rezultat blokade rada Socijalno-ekonomskog vijeća od strane Vlade FBiH, te da Vlada FBiH nema plan djelovanja, a sve njene odluke idu na štetu radnika.

"Rezultat svih poteza koje je do sada napravila Vlada FBiH biće nezadovoljni radnici", rekao je Šatorović, te najavio da će i Sindikat tražiti razgovore i zahtijevati da se ovakva odluka Vlade FBiH povuče. Prema izmjenama navedenog pravilnika, topli obrok iznad 8,5 KM bit će oporezovan (prije je bilo iznad 17 KM), kao i regres veći od 400 KM. Dopis Vladi FBiH uputilo je juče i Udruženje poslodavaca FBiH u kojem traže da se povuče novi pravilnik o primjeni zakona o porezu na dohodak.

U dopisu, koji potpisuje Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, od Vlade se traži da pravilnik stavi van snage ili odgodi njegovu primjenu do smanjenja doprinosa. "Izmjenom osnovice za obračun poreza uvodi se novo opterećenje poslodavaca kroz povećanu cijenu rada, koje će u konačnici rezultirati smanjenjem plata i zatvaranjem radnih mjesta", navodi se u dopisu. Iz Udruženja poslodavaca FBiH podsjećaju da je usvajanju ovakvih mjera trebalo da prethode konsultacije socijalnih partnera.

Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, reagovala je zvaničnim saopštenjem u kojem tvrdi da je novi pravilnik faktički samo usklađivanje postojeće regulative s Općim kolektivnim ugovorom. Upravo je Općim kolektivnim ugovorom propisano da topli obrok iznosi jedan posto prosječne plate u FBiH, dok regres iznosi 50 posto prosječne plate u FBiH u posljednja tri mjeseca (oko 400 KM).

"Reformskom agendom planirano je smanjenje opterećenja na rad na način da se uvede oporezivanje svih naknada, odnosno proširenje porezne osnovice uz smanjenje doprinosa na plaću, što će u konačnici rezultirati stvaranjem boljeg poslovnog okruženja", navodi ministrica Milićević.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Glasajte opet za SDA....prokletnici jedni. Samo unistavaju sopstveni narod. Zasto ne smanje broj zaposlenih u administeaciji. Mrzim SDA iz dna duse.
    Alija je mogao puno vise uciniti i za srebrenicu i mogao je odgoditi zaustavljanjei akcije petog korpusa bar za koji dan jos,kada bi veci dio sjeverozapadne Bosne bio osloboden

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi