Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

RAZORNI ZEMLJOTRES PRIJETI: Ugroženo 140 miliona ljudi!

Svijet

Izvor: Kurir     12.07.2016 u 20:07 h 1

RAZORNI ZEMLJOTRES PRIJETI: Ugroženo 140 miliona ljudi!
FOTO: pixabay.com

Naučnici su upozorili da "gigantski zemljotres" prijeti području u južnoj Aziji i da bi posljedice te prirodne katastrofe moglo da osjeti 140 miliona ljudi.


S obzirom da naučnici barataju s premalo podataka iz istorije zemljotresa na području južne Azije, geolozi za sada ne mogu da predvide kada će se zemljotres dogoditi, ali navode da će vjerovatno biti magnitude između 8,2 i 9. 

"Mi ne znamo koliko dugo će proći da se dogodi" izjavio je vođa istraživanja Majkl Stikler sa Univerziteta Kolumbija. 

"Ne možemo reći da je neizbežan u slijedećih 500 godina. Ali, svakako možemo da vidimo da se on 'gradi." 

Sateliti pripomogli otkriću 

Najnovija saznanja o "gigantskom potresu" rezultat su 13-godišnjeg praćenja kretanja ispod zemljine kore, područja gdje se dodiruju indijska i sudanska tektonska ploča (ploča Sunda). Iako su naučnici i ranije znali da postoji "napetost" između ove dvije ploča, pretpostavljali su da one jedna pored druge samo klize horizontalno, a što može uzrokovati samo manje potrese. 

Ali, nakon što su u svojim naučnim istraživanjima između 2003. i 2013. koristili satalite kojim se mogu posmatrati ispod površinske aktivnosti zemlje, međunarodni tim naučnika otkrio je da Bangladeš zapravo leži na ogromnoj subdukcijskoj zoni (područja na kojima jedna ploča tone pod drugu). 

Konkretno, u ovom slučaju to znači da se indijska ploča gura ispod sudanske ploče i to, izmerili su za 17 milimetara po godini. 

Ovo je prvi put da su naučnici otkrili subdukcijsku zonu ispod površine zemlje. 

Ugrožena i Daka 

Podaci do kojih su došli pokazuju da je u opasnosti područje u obimu od oko 250 kilometara, a na "vulkanu" koji bi mogao da uzrokuje katastrofalni potres je i glavni grad Bangladeša Daka. To za stanovništvo ovog područja znači godine neizvjesnosti i straha. 

"Neki od nas već dugo su sumnjali na tu opasnost, ali nismo imali konkretne podatke. Sada imamo podatke i model, a možemo procijeniti i snagu potresa", zaključio je Stekler, a prenosi Sciencealert 

Neki od najvećih potresa koji su zabeleženi u istoriji u subdukcijskim zonama jesu potres koji je 2004. godine pogodio Indijski okean, kada je poginulo oko 230.000 ljudi i katastrofalni zemljotres koji je 2011. pogodio Japan.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Vrjeme za ispunjenje obecanja odgovornih 'naucnika' je cca 450 - 500 milioma godina .

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi