Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Inzko: Dodik odabrao civilizacijski mrak

Bosna i Hercegovina

    12.07.2016 u 16:43 h 5

Inzko: Dodik odabrao civilizacijski mrak

- "Za vrijeme komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se u 'Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati'", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je jasno rekao da ponovljene izjave kojima se poriče genocid počinjen u Srebrenici nisu samo sramotne i razočaravajuće, nego i krajnje neprihvatljive, javlja Anadolu Agency (AA). 

"Za vrijeme komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se u 'Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati'", rekao je visoki predstavnik Inzko, dodavši da je "tim duboko nehumanim činom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsjedava", rekao je Inzko, nakon što je jučer prisustvovao komemoraciji povodom 21. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici. 

Inzko je rekao da je u Srebrenici počinjen genocid. To je činjenica, naveo je, koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tako i one Međunarodnog suda pravde. 

"Genocid je zločin koji duboko potresa savjest čovječanstva. Takvi teški zločini prijetnja su miru, sigurnosti i dobrobiti cijelog svijeta. Oni političari koji 2016. godine i dalje poriču genocid svjesno se distanciraju od naše zajedničke ljudskosti. Svjesna namjera da se zatruje atmosfera i dignu tenzije za duboko je žaljenje. Krajnje je vrijeme da se prestanu vrijeđati žrtve srebreničkog genocida i njihove porodice, i da se konačno osigura da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, istinski poštuju. Žrtve strašnih zločina koji su počinjeni tokom rata, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, moraju se poštovati bez ikakve rezerve. Poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati", stava je Inzko.

Ukoliko političari u ovoj zemlji nisu u stanju kontrolirati vlastito ponašanje, navodi Inzko, stvoriće situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje, a to je da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim djelom.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Sto mi je pun ku*ac i ovog Incka.

  2. Incko pokušava stoku genocidnu naučit reda,zato služi,al stoka ostaje stoka.

  3. Insko odjebi vec jednom,,,,,,,,,,,,

  4. Cemu sluzi ovaj Incko osim sto prima platu 20 000 evra?

  5. Dodika treba ISIl-u predati jer to bi mu bila najveca nagrada za svo ovo predsjednicko doba.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi