Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Predložena naplata RTV takse putem računa za električnu energiju

Bosna i Hercegovina

Izvor: Oslobodjenje.ba     12.07.2016 u 14:56 h 5

Predložena naplata RTV takse putem računa za električnu energiju

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je podržala...


...Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, članovi komisije usvojili su osam amandmana koje su usaglasili i predložili poslanici Mirsad Mešić, Hanka Vajzović, Momčilo Novaković i Amir Fazlić.

Komisija nije usvojila po jedan amandman koji su predložili poslanici Nikola Lovrinović i Staša Košarac. Oni su najavili da će svoje amandmane obnoviti i na samoj sjednici Predstavničkog doma.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković je nakon sjednice izjavio novinarima da su usvojenim amandmanima dobili potpuno novi model naplate RTV takse.

Po njegovim riječima, RTV taksa bi se, ukoliko zakon bude usvojen u oba doma, naplaćivala putem računa za električnu energiju.

- Javni servisi bi potpisali ugovor s distributerima električne energije na nivou Federacije BiH i RS-a i na taj način bi se sredstva uplaćivala, kao i dosad, na jedinstven račun, odakle bi se vršila raspodjela sredstava po promijenjenim procentima - pojasnio je Novaković.

Jedan od usvojenih amandmana predviđa da se prihod od RTV takse te neto prihod od marketinškog oglašavanja dijeli na tri javna radiotelevizijska servisa tako što 40 posto ukupnog prihoda pripada BHRT-u, a po 30 posto ukupnog prihoda pripada RTRS-u i Radio-televiziji FBiH.

Jedan od predlagača zakona Amir Fazlić je kazao novinarima da je zadovoljan "jer s ovim rješavamo stanje u RTV sistemu".

- Osnova novih amandmana je da prikupljanje RTV takse ide preko naplate električne energije i da se marketinški prihodi također prebacuju na jedinstveni račun i dijele se zajedno s taksom u procentu 30:30:40 - kazao je Fazlić.

Dodao je kako očekuje da do sjednice Predstavničkog doma određene primjedbe još usaglase, te kazao da postoji mogućnost ulaganja amandmana koji će biti razmatrani na samoj sjednici Doma.

Po njegovim riječima, ovo je rješenje za godinu dana, ali to ne isključuje mogućnost da može biti i trajno rješenje.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. Овдје зависи какав ће бити принцип наплате.
  У Србији је била наплата уз рачун за струју тако да Електродистрибуција наплати своје трошкове, а ако остане за РТВ, онда наплати, а ако нема, онда ништа.Народ се досјетио, па плаћао кнап онолико колико је потрошио струје, а за РТС - ништа.Тако је то трајало, а било је и оних који су уредно плаћали, да не ризикују, али многи од њих су негодовали због оних што не плаћају и питали:"Да ли смо ми будале што плаћамо?"
  Тако се народ подијели по том питању на оне који су ризиковали и оне који нису имали храбрости, па су још вршили притисак на државу да јури оне што не плаћају.РТС није могао толико тужби да поднесе јер је трошкове тужби требало платити унапријед, а они тих пара нису имали и појео вук магарца.
  Дошла нова власт са бљештавим дипломама мудра и премудра, савјетована од разних домаћих и страних "савјетника"(замислите Тонија Блера као скупог савјетника, који се и рукама и ногама борио да бомбардује Србију.Да не помињем жртве, довољно је поменути МР од двије године, која је погинула на тути) како да се одере народ, како да се одржи на власти, како да се спроведу најгоре "реформе", а народу представи да је за њихово добро, како да се смање плате и пензије и објасни народу преко Кркобабића да пензионерима нико није ништа одузео, "већ да су се они добровољно фискално консолидовали" ...и обећа да неће бити ртв претплате(у преводу: бери кожу на шиљак) и одобри претплату, за почетак 150 динара, али законски могу да повећају на 500 динара.
  Али не лези враже, удесише тако да ЕД узима од РТС-а 3% од наплате, а ако неко не плати ТВ таксу, иде му камата на тај дуг, као да је за струју, па једног дана могу и струју да искључе, због неплаћене ТВ таксе.
  Ето, докопаше се неке пубертетлије власти и спојише неспојиво: не платиш ТВ, отсијече ти струју.
  А то - гледао, не гледао, имао ТВ, не имао,мораш да платиш.То је ваљда резултат борбе за демократију, то је ваљда добро за народ, али он не схвата и не иде му у главу, али највјероватније ни њима не иде у главу, али наплаћују,јер им је корисно, ваљда да би им више ишло у неко друго мјесто.
  Само још фали да кажу:"Нико вама не отима за РТВ таксу, већ сте се сами консолидовали".
  А свима је јасно да су финансирање" РТВ система" пребацили на народ (Динкићев изум), а он ради за режим.
  А јадан народ, вјерује својим драгим политичарима у које је чак и заљубљен, јер му они показују правац којим да иду, кога да воле, кога да мрзе и обавјештавају свој одани народ како он много лијепо живи, јер су они ту гдје јесу и да би народ пропао, да нема њих.
  Отвори се земљо!

 2. Гдје су сад подјеле на Србе, Муслимане, Хрвате, Бошњаке итд?
  Што нико не стави "вето" на тај закон?
  Сад су сви сложни кад треба обезбиједити за себе пропагандну машину, а уз то одерати народ.
  А само им реци да не раде за народ и да они нису највеће патриоте, очи ће да ти изваде.
  Јесу патриоте, али само и само за своју гузицу у фотељи, што дуже може.По могућству доживотно.

  Али народ, к'о народ.
  Гледа "Фарму", "Парове", турске серије итд, па му испран мозак.Нагледају се те фарме, па још они одређују мјерила образовања и културе, јер по њима, ко не зна шта се дешава на фарми, није инн, а нису ни свјесни да те баљезгарије гледа најнеписменији дио становништва.
  Тако затекнем једну незапослену госпођу у Сарајеву како гледа фарму.Кажем јој да знам финог човјека који има праву фарму и требају му радници."Ма ајде, не зајебаји".Па за то вријеме које ту потрошиш, можеш нашта да зарадиш."Ма ово је сад кул", каже она.Знам још финијег човјека који има расадник украсног дрвећа и жбуња.Ту би могла лијепо да зарадиш пакујући биљчице у саксије на отвореном и здравом простору."Пусти ме да видим шта ће да уради овај од Шипова са тамо неком".

  Таквом гледалишту испраног мозга, могу да сервирају сад шта хоће и уз то да их убиједе да они лијепо живе, за кога да гласају, ко за њих брине, ...
  Тако сад РТС приказује серије од прије 50 година и замислите хвале се како само они имају такву архиву.
  Да имају мало памети и образа, требали би да се стиде.Док им иде та праисторијска серија, они,( свих 4000 запослених) су расути по граду, држави, а и шире и иде им добра плата.
  Код оваквог безобразног завлачења руке у народни џеп, сјетим се како паук убризга садржај желуца у жртву, сачека мало док се то све свари, дође и само посрче свој плијен.
  Народ је одавно шундом и пропагандом са ТВ екрана добио тај садржај којим је већ сварен.Сад само чека да буде и посркан.

 3. Без обзира на мир или ратно стање, без обзира на националност, друштвено уређење, ... мафија се одувијек одмах консолидовала и била сложна на свим меридијанима.

 4. A gdje je u odlukama narod? Kakve veze ima elektrodistribucija sa javnim servisima? Odkud pravo nekom na neustavan amandman u objedinjavanju naplate i tjeranju naroda da plaća režimske javne servise. Napravite ključeve za sve kanale i neka svaki vlasnik televizora plaća ono što gleda i na što se pretplati. Ovo je direktno pomaganje vladajućih režima u pranju mozgova naroda i težnja vlasti da održe ovo stanje u društvu i normalno da će njihovi predstavnici izglasati ovakve amandmane. Kako su samo u ovome složni? Gdje je opozicija? Sramota.

 5. Само одери!
  Раја ће да финансира ту пантљичару која ће се политичарима увлачити у све шупљине.
  Овце и служе за шишање.
  Да ли ви то нас терате да све опростимо Турцима и да их зовемо да се врате?
  Зашто од Србије преписујете све глупе законе?Пронађите нашто и паметно.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi