Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Eurostat: Uprkos negativnom prirodnom priraštaju, populacija EU zabilježila rast zahvaljući migracijama

Svijet

Izvor: Agencija Anadolija     12.07.2016 u 12:59 h 0

Eurostat: Uprkos negativnom prirodnom priraštaju, populacija EU zabilježila rast zahvaljući migracijama
FOTO: pixabay.com

- Republika Irska je članica Evropske unije koja je prošle godine imala najveću stopu nataliteta od 14,2 promila, ali i najmanju stopu mortaliteta od 6,4 promila


Iako je prvi put u historiji u Evropskoj uniji zabilježen negativan prirodni priraštaj stanovništva, zbog direktnog uticaja migracija broj stanovnika u zajednici 28 zemalja na kraju 2015. godine povećan je za 3,5 promila, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Eurostata, ukupan broj stanovnika u EU 1. januara 2016. godine iznosio je 510,1 milion, što je za 1,8 miliona više u odnosu na broj stanovnika godinu ranije.

Prošle godine u zemljama Evropske unije rođeno je ukupno 5,2 miliona beba, a umrlo je 5,2 miliona osoba i to je prvi negativni prirodni priraštaj stanovnika u historiji EU.

Međutim, pod uticajem velikih imigracija, populacija EU je i prošle godine zabilježila rast za 3,5 promila.

Najveću stopu rasta populacije prošle godine za 23,3 promila ostvario je Luksemburg u kojem je broj stanovnika sa 563.000 povećan na 576.200. Austrija je ostvarila stopu rasta populacije od 14 promila, zatim slijedi Njemačka sa 11,8 promila.

S druge strane, broj stanovnika Litvanije prošle godine je smanjen za 11,3 promila, što je najnegativnija stopa rasa u cijeloj Uniji. Slijedi je Letonija sa negativnom stopom rasta populacije od 8,7 promila, zatim Hrvatska sa negativnom stopom od 8,2 promila i Bugarska sa negativnih 6,7 promila.

Odveć je izvjesno da Velika Britanija uskoro napušta Evropsku Uniju, što će značiti da će i broj stanovnika Unije biti smanjen za 65,34 miliona.

Ukupna stopa nataliteta, broj živo rođene djece na 1.000 stanovnika, u Evropskoj uniji prošle godine bila je deset promila, a stopa mortaliteta, broj umrlih na 1.000 stanovnika, 10,3 promila.

Republika Irska je članica Evropske unije koja je prošle godine imala najveću stopu nataliteta od 14,2 promila, ali i najmanju stopu mortaliteta od 6,4 promila. Najveća stopa mortaliteta od 15,3 promila zabilježena je u Bugarskoj.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi