Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Austrijski naučnici na korak od liječenja Side

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     12.07.2016 u 12:31 h 0

Austrijski naučnici na korak od liječenja Side
FOTO: Nezavisne novine

Nakon 15-godišnjeg intenzivnog istraživanja, naučni tim iz Austrije uspio je, prema pisanju tamošnje štampe, da napravi pravi prodor u borbi protiv Side.


Riječ je o istraživanju koje su sproveli Tomas Sekeres, predsjednik Ljekarske komore Beča i farmaceut Valter Jeger koji kažu da su pronašli potencijalno sredstvo protiv ovog teškog oboljenja imunog sistema. Rezultati njihovog istraživanja biće, kako se najavljuje, uskoro javno predstavljeni i daju nadu oboljelima.

"Iza nas je 15 godina teškog istraživačkog rada, pun uspona i padova, ali uvijek uz novu nadu. Sada smo zadovoljni i možemo izaći u javnost sa našim istraživačkim rezultatima", rekao je Valter sa fakulteta za kliničku farmaciju i dijagnostiku Bečkog univerziteta. Ključna reč u metodi dva bečka naučnika je Resveratrol.

Radi se o prirodnom sastojku koji se nalazi u kori grožđa, koji ovoj biljki pomaže u odbrani od bakterija i gljivica. Iz obe supstance i vještački razvijenog sličnog hemijskog spoja pod naučnim imenom "3,3``,"4,4``,"5,5``, skraćeno M8, su Sekeres i Jeger razvili jedan lijek koji sprečava rast HIV virusa, čak ga i zaustavlja.

"Dokazali smo na humanim ćelijama i ako je tamo djelovalo onda možemo započeti proces liječenja ljudi sa HIV virusom", uvjereni su bečki naučnici. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi