Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Migrante koji žele azil u EU držati na ostrvima

Izbjeglička kriza

Izvor: Nezavisne novine     12.07.2016 u 11:44 h 0

Migrante koji žele azil u EU držati na ostrvima
FOTO: Nezavisne novine

BEČ - Podnosioce zahtjeva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.


On je u intervjuu  za "Di Prese" predložio da 28-člani blok slijedi "australijski primjer" kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinjaju često opasnog puta u Evropu, prenosi agencija AFP. U skladu sa oštrom i umnogome kritikovanom imigracionom politikom Australije, vlasti tražioce azila, koji pokušavaju da do Australije stignu brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu ostrvsku državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gdje ostaju do daljnjeg dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju, navodi AFP.  Tražiocima azila je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbjeglice.

"Australijski model se, naravno, ne može u potpunosti reprodukovati, ali se njegovi principi mogu primijeniti u Evropi", rekao je ministar Kurc, dodavši da je skeptičan u pogledu efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla s Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na evropski kontinent. Model sličan australijskom je, primijetio je Kurc, korišćen i u SAD-u u prvoj polovini 20. vijeka, kada su novopridošlice držane na ostrvu Elis nakon što su doputovale u Njujork.

Prema riječima Kurza, EU bi trebalo da usvoji rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju da ilegalno uđu u Evropu gube pravo da traže azil. Austrija, kojom vlada koalicija socijaldemokrata i konzervativaca, primila je oko 90.000 podnosilaca zahtjeva za azil prošle godine, ali je Beč u međuvremenu pooštrio uslove za azil, podsjeća agencija AFP. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi