Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Njujorčani ponovo oduševljeni fenomenom Manhattanhengea

Svijet

Izvor: Agencija Anadolija     12.07.2016 u 11:10 h 0

Njujorčani ponovo oduševljeni fenomenom Manhattanhengea
FOTO: Agencija Anadolija

- Manhattanhenge dešava se dva puta godišnje, ali svaki put iznova oduševi Njujorčane i turiste koji uživaju u romantičnom zalasku Sunca koje se spušta niz ulice koje su precizno pozicionirane u smjeru istok - zapad


Hiljade Njujorčana jučer se okupilo u centru Manhattana kako bi uživali u spektakularnim prizorima Manhattanhengea, rijetke pojave u kojoj zalazeće Sunce zalazi tačno u liniji sa glavnim ulicama Manhattana, javlja Anadolu Agency (AA).

Manhattanhenge se dešava dva puta godišnje i to 28. maja i 12. jula, ali svaki put iznova oduševi Njujorčane i turiste koji uživaju u romantičnom zalasku Sunca koje se spušta niz ulice koje su precizno pozicionirane u smjeru istok - zapad.

Ovaj nestvarni prizor usred gradske gužve i vreve zasigurno ostavlja bez daha i na trenutak daje osjećaj mirnoće, stoga su se i Njujorčani opustili i snimili nezaboravne fotografije ulica okupanih zlatnom svjetlošću zalazećeg Sunca. Tu priliku će imati i večeras s obzirom da Sunce upravo danas precizno siječe ulice Manhattana.

Termin Manhattanhenge popularizirao je Neil deGrasse Tason, Njujorčanin i astrofizičar Američkog muzeja nacionalne historije. S obzirom da se te pojave događaju u jednakim vremenskim razdobljima oko ljetnog solisticija, Tyson je u nazivu dao usporedbu sa engleskim Stonehengeom, koji je također bio pozicioniran da je za vrijeme ljetnog solisticija Sunce izlazilo i zalazilo kroz središte tih prahistorijskih konstrukcija. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi