Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Danas nastavak suđenja Oriću

Bosna i Hercegovina

Izvor: agencije     12.07.2016 u 09:58 h 4

Danas nastavak suđenja Oriću
FOTO: Nezavisne novine

SARAJEVO - U Sudu BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.


Prethodno ročište, 28. juna, prekinuto je zbog, kako je obrazložio predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, neprikladnog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića, odnosno radi zaštiti digniteta suda.

Na samom početku suđenja odbrana optuženog Orića informisala je Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stoodstotni invalid sa dijagnozom "trajno poremećene ličnosti", te je na taj način nastojala da ospori kredibilitet svjedoka.

Prilikom davanja ličnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za suđenje i da se "osjeća izvanredno". Međutim, više je puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja. Mustafić je napomenuo da je sa optuženim Orićem u bližem srodstvu i da je spreman da zbog svojih izjava bude izložen čak i krivičnom gonjenju.

S obzirom na način na koji je svjedok komunicirao sa sudom, sudija Maksumić je prekinuo suđenje da bi tužilac razgovarao sa svjedokom i utvrdio da li je sposoban za davanje iskaza. Nakon kraće pauze, Sud je odlučio da saslušanje bude prekinuto te predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je tada da će se u narednih nekoliko dana izjasniti da li će saslušati ovog svjedoka koji se, dodao je, do sada nije ovako ponašao. Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Početak suđenja zakazan je u 11.30 časova, najavljeno je iz Suda. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Naser je pokazao neprijatelju palikucama da je HEROJ,kako to da potvrdite,pa tako na koga laju najvise dao im po guzici dobro.

  2. Mafija u zatvor

  3. Pa dokle vise ovog čovjeka da gledamo samo u Sudnicama imate li imalo sluha više za njega i njegovu porodicu. Taman ga oslobode, a onda opet u Sudnicu.

  4. Treba to u prdekanu smjestit.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi