Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mogerini: Evropi i svijetu potrebna nikad snažnija EU

Politika

Izvor: Nezavisne novine     12.07.2016 u 09:31 h 0

Mogerini: Evropi i svijetu potrebna nikad snažnija EU
FOTO: Nezavisne novine

BEOGRAD - Svrsishodnost i čak opstanak Evropske unije je pod znakom pitanja kao nikada ranije, a evropskim građanima i svijetu je kao nikada do sada potrebna snažna EU, navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerina.


U autorskom tekstu koji objavljuje beogradski list "Danas", Mogerini je istakla da je u proteklih nekoliko godina širi region Evrope postao nestabilniji i manje bezbjedan. Štaviše, kaže ona, krize u okviru i van granica EU direktno utiču na živote svih evropskih građana. U teškim vremenima poput ovih, jaka je ona EU koja razmišlja strateški, dijeli viziju i djeluje kao jedinstvena cjelina.

Nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu izglasan Bregzit, Evropljani će zaista morati da ponovo razmisle kako naša Unija funkcioniše, ali mi veoma dobro znamo za šta treba da radimo, navela je Mogerini. Prema njenim ruhečima, znamo koji su nam principi, interesi i prioriteti. "Sada nije vruheme za političku neizvijesnost.

Potrebna nam je strategija koja spaja zajedničku viziju sa zajedničkim djelovanjem", ocjenjuje Mogerini. Prema njenim riječima, nijedna država-članica EU koja sama djeluje nema snage da se uhvati u koštac s pretnjama s kojima se suočava EU.

"A ne mogu ni same da iskoriste prilike koje predstavlja današnja globalna ekonomija. Ali evropski potencijal je najveći ako se posmatra kao Unija više od pola milijarde građana", napomenula je Mogerini. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi