Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Savjeti FBI agenta: Kako zaštiti dijete od pedofila i otmičara

Lifestyle

Izvor: radiosarajevo.ba     12.07.2016 u 09:06 h 0

Savjeti FBI agenta: Kako zaštiti dijete od pedofila i otmičara
FOTO: Nezavisne novine

Ljubav prema djeci podrazumijeva i neprestanu brigu, kao i potrebu da ih zaštitimo od raznih opasnosti koje vrebaju u njihovom okruženju.


Realnost današnjice su i potencijalne opasnosti koje okružuju vaše dijete, bilo da je to na putu do škole, u dvorištu ili u parku. Klint Van Zant, bivši agent FBI, predlaže 10 strategija za vas i vaše dijete, kako da izbjegnete opasnost, ali i kako da se ponašate ukoliko dođe do neželjenih situacija.

10 savjeta za djecu

1.    Ne ulazi u nečiji automobil ukoliko ti to roditelj nije lično rekao. Takođe, ne prilazi osobama koje te prate automobilom ili pješke.

2.    Ne vjerujte odraslim osobama koje od vas traže pomoć, na primjer traže izgubljenog psa ili neku ulicu.

3.    Brzo se skloni od osobe koja te primorava da pođeš sa njom. Slobodno viči: "Ova osoba nije moj otac (ili majka)."

4.    Izbjegavaj da negdje ideš sam. Ukoliko želiš da izađeš iz dvorišta ili sa igrališta, obavezno pitaj roditelje za dozvolu, naročito ako ideš kod nekoga.

5.    Nikada nemoj da stopiraš! Ukoliko ti roditelji ne dozvole, nemoj se voziti sa drugim ljudima.

6.    Odrasli ne bi trebalo da ti pričaju svoje tajne. Ukoliko se to desi, reci roditeljima ili nastavniku. Takođe, ne dozvoli da te iko fotografiše.

7.    Ne bi trebalo niko da ti dodiruje tijelo na mjestima koje pokriva kupaći kostim, ali ni ti da dodiruješ druge. Tvoje tijelo je nešto posebno i intimno.

8.    Imaš pravo da kažeš NE odraslima, pa čak i rođacima i prijateljima, ukoliko pokušaju da te natjeraju da uradiš nešto protiv tvoje volje.

9.    Dogovorite se sa roditeljima na koji način će vam poručivati da li je bezbjedno da pođete sa nekom osobom.

10.  Vježbaj poseban uzvik, koji je glasan i dugo traje. Tako osobi koja pokušava da te povrijedi poručuješ "Znam šta pokušavaš da uradiš! Nisam laka žrtva!", a osobama u blizini da si u opasnosti. Kada vičeš, udišeš duboko, dobijaš kiseonik i dodatnu hrabrost i snagu da se pokreneš i pobjegneš.   

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi