Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zasjedanje UNESCO-a u znaku borbe protiv ekstremizma

Svijet

    11.07.2016 u 22:19 h 0

Zasjedanje UNESCO-a u znaku borbe protiv ekstremizma
FOTO: Nezavisne novine

ISTANBUL - Nasilnim ekstremistima koji ciljaju na kulturu i manipulišu njom, hraneći strah - odgovor međunarodne zajednice mora biti snažan, kazala je u Istanbulu u nedjelju uveče Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO-a, na početku četrdesetog zasjedanja ove organizacije.


Tokom sjednice UNESCO-a, 29 lokacija širom svijeta nada se svom ulasku na svjetsku listu baštine, koja obuhvata 1.031 lokaciju u 163 zemlje. Konačni izbor će obaviti Odbor za baštinu, koji čine predstavnici 21 zemlje, izabrani na šest godina. Na sjednici, koja se završava 20. jula, Svjetski komitet UNESCO-a takođe će razmotriti 48 ugroženih mjesta. Podnesen 2009. i 2011. godine, prijedlog za uključenje u svjetsku baštinu radova francusko-švajcarskog arhitekte Le Korbizjea (1887 - 1965) nailazi na pozitivno mišljenje komisije eksperata koji ocjenjuju njegove radove.

Taj prijedlog Francuske obuhvata 17 odabranih lokacija u sedam zemalja (Francuska, Švajcarska, Belgija, Njemačka, Argentina, Japan, Indija) koje pokazuju globalnu prirodu rada Šarl-Eduara Žanre-Grija le Korbizjea. Nominovan je i Brazilac Oskar Nimajer (1907 - 2012), "otac" glavnog grada svoje zemlje, Brazilije. Njegova zemlja je predložila da na listi svjetske baštine bude moderna cjelina Pampulja, centar za slobodno vrijeme, smišljen 1940. godine, oko vještačkog jezera u gradu Belo Horizonte.

Od prirodnih ljepota među kandidatima su i pustinja Lut u Iranu, arhipelag Reviladjidjedo u Meksiku, vulkanski lanac Puji u Francuskoj. Između ostalih, nakon sedam godina rada na projektu, BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska, očekuju da odlukom Komiteta za svjetsku baštinu na listu UNESCO-a uđe 30 nekropola sa više hiljada stećaka. Naziv nominacije je "Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici", a od 30 nekropola 22 se nalaze u BiH, po tri su iz Srbije i Crne Gore, te dvije iz Hrvatske. BiH ima najveći broj stećaka - približno 60.000, u Srbiji ih je 4.100. u Crnoj Gori oko 3.500 i u Hrvatskoj oko 4.400.

Zasjedanje će trajati deset dana, a kao što se može zaključiti iz priloženog, počelo je pozivom međunarodnoj zajednici da snažno odgovori na ekstremizam. Razlog za to jeste, prije svega, nedavni teroristički napada na Međunarodni aerodrom "Ataturk".

"Mi pripadamo istoj porodici i to je upravo ono što ekstremisti žele da unište", rekla je Bokova, izražavajući duboko razumijevanje i saučešće turskom narodu za 47 žrtava koje je ostavio pomenuti teroristički čin. Ona nije govorila samo o gubitku ljudskih života, već je pozvala na mobilizaciju za očuvanje baštine i kulture, skrenuvši pažnju i na uništavanje kulturnih dobara u Palmiri, Alepu, Siriji, Mosulu i Iraku. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi