Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kovač: Moguće blokiranje Srbije ako sudi hrvatskim veteranima

Regija

Izvor: Tanjug     11.07.2016 u 22:15 h 0

Kovač: Moguće blokiranje Srbije ako sudi hrvatskim veteranima
FOTO: Tanjug

ZAGREB - Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da Hrvatska može da blokira Srbiju u pristupnim pregovorima o članstvu u EU u Poglavlju 23, ako Srbija prema hrvatskim ratnim veteranima počne da primjenjuje zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.


Hina prenosi da je Kovač to izjavio nakon razgovora koji je, zajedno sa hrvatskim ministrom za ratne veterane Tomom Medvedom, imao sa predstavnicima udruženja ratnih veterana. Hrvatska agencija navodi da je nakon sastanka zatvorenog za javnost, Kovač istakao da "Srbija na putu prema EU neće moći da primijenjuje taj zakon, a moraće da sarađuje i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka".

"Što se toga tiče, Srbija će morati da razmijenjuje informacije sa hrvatskim državnim organima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, to jest pravdi", rekao je Kovač i dodao da će "žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obvezu da sve odluke Suda u Hagu poštuje i primijenjuje".

Na pitanje novinara može li Hrvatska da spriječi Srbiju u podizanju optužnica protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio da postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako riješi. "Isto tako, postoji i evropski okvir, vladavina prava je temeljno načelo funkcionisanja EU.

Sada je obaveza Srbije da se taj njihov zakon ne primijenjuje na Hrvatsku i ta obaveza je ušla u pregovarački okvir", rekao je Kovač i dodao da će "Srbija, želi li da napreduje prema EU, to morati da primijenjiuje i moraće taj kriterijum da poštuje". Hina prenosi da je Kovač poručio i da će se "svakih šest mjeseci sprovoditi nadzor nad ispunjavanjem te obaveze Srbije". 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi