Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Obilježavanje Petrovdana: Tradicionalno paljenje lila u Banjaluci

Banja Luka

    11.07.2016 u 21:46 h 0

Obilježavanje Petrovdana: Tradicionalno paljenje lila u Banjaluci
FOTO: Nezavisne novine

BANJALUKA - Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.


Prema običaju, uoči Petrovdana pale se petrovske vatre - lile. Paljenje lila simbolizuje sagorjevanje svih ljudskih ovozemaljskih grijehova, kako u srcu, tako i u duši. Ovaj praznik pomen je na stradanje apostola, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sljedbenik. Njegovo pravo ime bilo je Simon, a Petar (što na grčkom znači kamen ili na hebrejskom Kifa) dao mu je Hristos zbog njegove tvrde vjere.

Pavle, koji se prije krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u tzv. sedamdeset drugih apostola. U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: "Savle, Savle, zašto me progoniš" nakon čega je oslijepeo.

Savle je tri dana bio slijep, ali mu se vid vratio poslije krštenja. Uzevši ime Pavle, od riječi paulus što znači mali, propovjedao je hrišćanstvo na većem području Mediterana. Dvanaest poslanica Svetog Pavla čini dio Novog Zavjeta.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je raspet na krst naopačke.

Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno - Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač U Banjaluci su djeca, i ove godine, tradicionalno u dvoristu Živka Grahovca na Drakuliću palila petrovdanske lile. Bez paljenja guma, na starinski način, najmlađi su uzivali u ovom tradicionalnom činu. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi