Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mej: Brexit će biti uspješan, treba da ujedinimo zemlju

Politika

Izvor: Tanjug     11.07.2016 u 20:41 h 0

Mej: Brexit će biti uspješan, treba da ujedinimo zemlju
FOTO: Nezavisne novine

LONDON - Buduća premijerka Velike Britanije Tereza Mej danas je pozvala na jedinstvo zemlje pod njenim vođstvom i obećala da će uspješno voditi pregovore o razvodu njene zemlje od Evropske unije, prenosi Rojters.


Agencija navodi da se Mejova obratila novinarima nakon što je dobila potvrdu da je pobijedila u borbi za novog lidera Konzervativne partije nakon povlačenje jedine preostale suparnice. "Brexit znači Brexit i mi će mi ga uspješno izvesti... treba da ujedinimo zemlju", kazala je Mejova. Rojters navodi da bi ona trebalo sutra da stane na čelo britanske vlade umjesto Dejvida Kamerona.

Današnjom odlukom Kamerona da se sa funkcije povuče u srijedu, Tereza Mej će postati premijerka koja će predvoditi Britaniju u pregovorima o izlasku iz Evropske unije.

Jedini preostali kandidat za predsjednika Konzervativne stranke, aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, ujedno će biti i prva žena premijer na čelu Velike Britanije poslije Margaret Tačer. I sama je zaslužila titulu "gvozdene lejdi" ostankom na mjestu ministarke unutrašnjih poslova poznatom po tome što "melje" političke karijere duže od bilo kog kolege za posljednjih stotinak godina.

Tereza Mej je i pragmatična političarka koja je izašla neozlijeđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o Brexitu, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji.

Ona sada insisitira da "Brexit znači Brexit", ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska prije kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna, prenosi AFP.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podijeljenu referendumom. Jedan od značajnijih konzervativaca, Kenet Klark, ju je svojevremeno nazvao "veoma teškom ženom", ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

"Sljedeća osoba koja će to otkriti je Žan Klod Junker", rekla je Mej navodno članovima parlamenta, povodom predstojećih pregovora o Brexitu sa predsjednikom Evropske komisije.

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskog gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika, što je jedna od nekoliko stvari po kojima je upoređuju sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Školovala sa u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto. Vjenčali su se 1980. godine ali nisu mogli da imaju djecu. Mejova je radila u finansijskom sektoru uključujući Banku Engleske prije nego što je izabrana za poslanika 1997. godine.

Zalagala se za promjenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobjede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi. Mej je izdržala na tom poslu šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine, prenosi AFP. Iako poštovana, ona nije dio ni jedne "klike" u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima.

Izvori navode da je jako vrijedna i da dolazi tri sata prije bilo kog drugog i zna pet puta više od bilo koga prisutnog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi. Voli da nosi cipele sa šarom leoparda, da kuva i ide na odmor sa mužem.

Kod nas je poznata po izjavi koju je prenio BBC da "Albanija, Srbija i Turska imaju siromašno stanovništvo i ozbiljne probleme sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad čak i terorizmom," i da zato treba da se upitamo "da li EU treba da nastavi da se širi, i dalje svim novim članicama sva prava koja podrazumijeva članstvo". 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi