Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zašto je mrtav Srbin samo mrtav, a mrtav Bošnjak — žrtva (video)

Bosna i Hercegovina

Izvor: Sputnik     11.07.2016 u 19:54 h 7

FOTO: Tanjug

Svako ima pravo na svoju istinu, ali ne i na podjelu da li je neko žrtva ili ne i kolika. Dokle god Sarajevo veliča svoje mrtve a negira ubijene Srbe, rat u Bosni neće biti završen. Antisrpski performansi u Sarajevu i Zenici tome neće doprinijeti.


Zašto je na Balkanu nemoguće doći od pomirenja? Odgovor treba tražiti u činjenici da sve žrtve ratova devedesetih očigledno nisu — žrtve. Ubijeni Srbin nije isto što i ubijeni Bošnjak, i to su jasno demonstrirali pripadnici takozvane Antidejtonske grupe, postavljajući usred Sarajeva instalaciju u obliku Republike Srpske, „popunjenu“ kostima, odećom, obućom, kao dokaz da je Republika Srpska nastala — na genocidu. Groteska, koje se stide svi normalni ljudi i sa ove i sa one strane Drine, postavljena je na dan kada je ubijeno 3.600 srpskih civila u Srebrenici, a čija smrt očito nije bitna ni zvaničnom Sarajevu, ali ni međunarodnoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Bošnjačke žrtve i njihove smrti, međutim, oplakuju se po 21. put u Srebrenici. Bez prisustva srpskih zvaničnika, jer su proglašeni nepoželjnim budući da „ne priznaju“ genocid.

​Dakle, kakvu poruku iz Srebrenice i Sarajeva dobijaju Srbi? Kakvu Republika Srpska?

Politikolog iz Banjaluke Gostimir Popović za Sputnjik na stvari gleda iz malo šireg ugla, pa kaže da je, ako se posmatraju događaji iz jula u ovom dijelu Evrope, značajno napomenuti kakvi se sve planovi kuju i realizuju u Sarajevu sa ciljem stvaranja unitarnog islamskog sistema — odnosno jednog djelića Otomanske imperije.

„Onaj ko želi da drži glavu u pijesku, on će biti iznenađen. Ostali neće. Sarajevo po uputstvima Ankare radi na tome da dobije što više teritorije u Evropi za neki budući islamski sistem. U tome im je jedna od najvećih smetnji Republika Srpska, odnosno srpski narod, i pokušavajući da se njih riješe oni idu u nekoliko smjerova: satanizuju Srbe, iznose neistine i traže podobne Srbe za manipulaciju“, ističe naš sagovornik.

Popović kaže da je na dijelu realizacija vrlo opasnog projekta i ako se već zna šta im je cilj, onda se protiv toga mora boriti. On napominje da se Sarajevo sada našlo u „malom problemu“ jer su se odnosi Rusije i Turske promjenili nabolje, pa je projekat „stvaranja unitarne islamske instalacije“ trenutno na čekanju.

„Predsjednik Turske je okrenuo drugi list prema Rusiji, a od nje je dobio značajan signal da se ne miješa u Srbiju i RS, i on zasad to i čini. Ali onog trenutka kad Turska ojača, sve će se vratiti na staru priču“, upozorava naš sagovornik.

​Sarajevo je, podsjeća on, jedan od značajnih sljedbenika takve politike. 

Na postavljanje instalacije u Sarajevu reagovao je lider RS Milorad Dodik. On je rekao kako instalacija nije samo uvriedljiva i sramna nego je još jedan u nizu dokaza da je BiH apsolutno neodrživa zemlja.

Na pitanje da li ovakvo ponašanje Bošnjaka prema Srbima može da opravda i pogura otvoranje stare priče o samoopredjeljenju RS, Popović kaže da je osnovna politička teorija da narod ima pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja i to je, ističe on, nepobitno.

„U tom smislu Srbi u RS i sama RS kao sistem imaju pravo na svoj referendum, a potvrda toga se upravo dogodila u Velikoj Britaniji. Ali na ovaj način kako se Sarajevo ponaša, oni imaju želju ne da ’otjeraju‘ Republiku Srpsku već da otjeraju Srbe, a da zadrže RS kao svoj janičarski vilajet ili kao neko svoje dobro. Ali RS ima snažan argument na ovo u svojim međunarodnim aktivnostima da na neki način aktualizuje upravo svoju samostalnost, i prvi korak treba da bude povratak Bosne na deset zajedničkih institucija, što je vrlo teško u ovom momentu. Ali RS i njeni građani, kao i svi drugi narodi na ovoj planeti, imaju pravo na sopstveno izjašnjavanje“, zaključuje Popović. 

​Da antisrpska instalacija koju su postavili Bošnjaci ne bi bila pogrešno shvaćena, odštampan je i natpis „Dobro došli u Republiku Srpsku“. Ratna zastava muslimanske vojske, ista ona koja se nekažnjeno vijorila i tokom prošlogodišnje komemoracije u Potočarima, kada je umalo ubijen srpski premijer Aleksandar Vučić, vijori se i danas u Sarajevu iznad ovog prikaza RS viđene očima Bošnjaka.

Inače, ovo nije sve. U Zenici je na na Trgu Alije Izetbegovića organizovan na spomen-obeležju Kameni spavač performans torture koju su doživjele srebreničke žrtve, gdje je prikazano odvođenje muškaraca od članova porodica i njihovo ubijanje, i iznemogle starce koji se odupiru „pripadnicima srpske vojske“.

Vrhunac performansa na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bio je vrisak „Majko!“, dok su dečaka „Srbi“ odvodili iz majčinih ruku.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Politikolog dao pojašnjenje za časopis "Sputnjik"!? Pa sve dok ovakvi daju intervjue i tumače šta se desilo u BiH i ex Yu mi nikada nećemo imati istinu ni mogućnost suživota i pomirenja.

  2. Politikolog dao pojašnjenje za časopis "Sputnjik"!? Pa sve dok ovakvi daju intervjue i tumače šta se desilo u BiH i ex Yu mi nikada nećemo imati istinu ni mogućnost suživota i pomirenja.

  3. Samo nezavisna Republika Srpska je nasa Otadžbina...sve drugo je sprdnja...do pobjede

  4. Zato sto je dobar srbin jedino mrtav srbin

  5. Sjeli srbi ispod krsta jedu govna sa tro prsta

  6. Evo ja gledam iz istog ugla pisca,pa kažem sledeće.Ideja o vevikoj svibiji je išla istim sistemom,satanizujući Hrvate,jer su htjeli bivšu nam ex JU,pretvoriti u veviku svibiju,al su im smetali Hrvati.Onaj ko je držao glavu u pijesku i nije to skužio doživio je Srebrenicu i u njij genocid.A to je Alija,dok se dešavala Ovčara,on je govorio to nije naš rat,pa kad je sravnjeno selo Ravno,u BIH,opet ista priča.Al Hrvati su se uspjeli obraniti od agresora,pa dragi pišče,zašto je mrtav Fašista,samo mrtav Fašista pitaj se i dalje.Možete ih rehabilitirat,kao i idejnog vođu velike srbije,Dražu.

  7. Samo serete i hocete da izjednacite zrtvu i agresora.... Samo svijet zna ko je zrtva a ko agresor

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi