Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NATO Rusiji: Na Arktiku treba sarađivati

Svijet

Izvor: Sputnik     11.07.2016 u 18:49 h 0

NATO Rusiji: Na Arktiku treba sarađivati

Severnoatlantska alijansa se zalaže za saradnju a ne za konfrontaciju na Arktiku, izjavio je generalni sekretar tog vojnog bloka Jens Stoltenberg.


Prema njegovim riječima, na Arktiku su veoma teški uslovi za život, stoga je neophodno sarađivati, a sve nesuglasice trebaij rešavati na nivou međunarodnog prava.

On je na taj način odgovorio na prošlonedeljnu izjavu zamjenika ruskog ministra odbrane Timura Ivanova, koji je rekao da će osnovna ruska vojna infrastruktura na Arktiku biti izgrađena do kraja ove godine, kao i da će se na taj način obezbjediti obavljanje dežurstava na toj lokaciji.

U poslijednjih nekoliko godina Rusija aktivno učestvuje u osvajanju sjevernih teritorija, uključujući i vađenje energenata iz Sjevernog okeana, kao i u razvoju Sjevernog morskog trgovinskog puta, koji u sve većoj mjeri postaje alternativna trasa za teretne brodove iz Azije u Evropu.

Kako bi se osigurale akcije Rusije na Arktiku vrši se čitav niz mjera, uključujući i vojnih, koje su izazvale burnu reakciju zemalja-članica NATO-a.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi