Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Niko ne kažnjava stranke za preuranjenu predizbornu kampanju

Politika

Izvor: Nezavisne novine     11.07.2016 u 13:59 h 0

Niko ne kažnjava stranke za preuranjenu predizbornu kampanju

- Iako kampanja za predstojeće lokalne izbore po zakonu zvanično počinje 2. septembra, političke stranke i pojedinci u BiH uveliko je sprovode, a kako je i zakon u ovom slučaju nedorečen, najvjerovatnije će biti izbjegnute kazne.


 Gotovo svakodnevne političke tribine u organizaciji stranka, javno predstavljanje kandidata za načelnike, gradonačelnike i odbornike, prema zakonu trebalo bi biti kažnjivo jer spada u kampanju, međutim kao i sve kada su u pitanju političke stranke, Izborni zakon BiH u ovom dijelu je nedorečen pa tako trenutno, po svemu sudeći, niko od nadležnih i ne obraća pažnju na to što rade stranke i pojedinci.

Primjera radi, članom 19.9 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, politički subjekt biće kažnjen od 1.000 do 10.000 KM ako vodi izbornu kampanju u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka kampanje koja počinje 30 dana prije otvaranja birališta s tim da se u ovom slučaju kampanjom smatra plaćanje javnog oglašavanja putem elektronskih i štampanih medija.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH, zvanično, nismo uspjeli doći do odgovora da li političke stranke i pojedinici trenutno krše zakon ili rade ono što im je dozvoljeno, ali u nezvaničnim razgovorima gotovo svi tvrde da je problem u zakonu koji je nedorečen i da su u tom slučaju CIK-u vezane ruke.

Tako misli i Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši predsjednik CIK-a, koji kaže da CIK izbornu kampanju može "nadgledati" tek kad ona zvanično počne, tako da je strankama praktično ostavljeno da same odluče da li će ili neće poštovati zakon u slučaju zvaničnog početka kampanje.

"Teško je tu reagovati. Stranke su vrlo mudre kada je to u pitanju i svi znaju da su te aktivnosti dio kampanje i da su podređene izborima, ali zvanično to nije kampanja. Slično je i u regionu, i BiH po tom pitanju nije izuzetak", rekao je Šehić. On ističe da stranački život ne može nestati sa javne scene bilo da su izbori ili ne, ali da smo svi svjedoci da se mjesec, dva ili tri pred izbore otvaraju objekti koji su izgrađeni, započinju novi projekti itd., što se takođe može gledati kao kampanja.

"Na taj način oni na jeftin način pokušavaju doći do glasova i javnost to sebi ne smije dozvoliti. To je zaista jeftino da godinu dvije ili tri ne rade ništa, a onda pred izbore počinju sa projektima i izgradnjom", rekao je Šehić. Iako je ljeto, za stranke i kandidate, po svemu sudeći, nema odmora jer je cilj privući što više birača.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi