Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dobro razmislite hoćete li koristiti aluminijsku foliju kod pripreme hrane

Lifestyle

Izvor: Dnevno.hr     11.07.2016 u 13:21 h 0

Dobro razmislite hoćete li koristiti aluminijsku foliju kod pripreme hrane
FOTO: pixabay.com

Ljudsko tijelo može se efikasno nositi s malim količinama metala.


Mnogi su jedva čekali lijepo vrijeme kako bi mogli roštiljati i uživati u delicijama, no posljednje istraživanje upozorava kako bi se trebalo pripaziti kod jednog detalja. 

Neki prilikom roštiljanja koriste aluminijsku foliju, no čini se kako prilikom ovakve pripreme hrane metali ulaze u meso pa tako i u vaše tijelo. To nisu dobre vijesti budući da je aluminijska folija povezana s osteoporozom i Alzheimerom, javlja Metro.

Američko učilište u Sharjahu objavilo je kako jedan komad mesa koji je pripreman u foliji sadrži do 400 miligrama metala dok Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je dozvoljen unos od samo 40 miligrama dnevno.

Istraživači dr. Fathia Mohammed i dr. Essam Zubaidy pripremili su razne vrste mesa s različitim sastojcima. Studija je pokazala kako hrana kuhana u kiselim, tekućim otopinama kao što je sok od limuna ili umak od rajčice apsorbira najviše metala iz aluminijske folije, a dodatnim začinima to se još povećava. Hrana koja se priprema u alkoholu ili je samo posoljena ne apsorbira toliko. 

Ljudsko tijelo može se efikasno nositi s malim količinama metala, no problem je u tome što će većina unijeti puno veći unos zahvaljujući izlaganju hrane aluminijskoj foliji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi