Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Provjerite da li neko prati vaš telefon

Nauka i tehnologija

Izvor: Mondo     09.07.2016 u 20:31 h 0

Provjerite da li neko prati vaš telefon
FOTO: pixabay.com

Ukoliko mislite da neko iz bilo kog razloga prati vaš pametni telefon, evo kako najlakše to možete provjeriti. Proverite da li neko prati vaš telefon


Vjerovatnoća da neko prati vaš telefon je mala. Međutim, moguće je da se na telefonu koji koristite nalazi softver koji prati ono što radite. Dostupan je veliki broj aplikacija koji obećava upravo to. Neke su manje primetne od ostalih. 

Ove aplikacije nisu ilegalne, jer su neke od njih napravljene s razlogom – tu spadaju aplikacije koje pomažu roditeljima da prate svoju djecu, ili aplikacije koje kompanijama omogućavaju praćenje telefona koji zaposleni koriste. 

No, ima i onih aplikacija za koje i ne znate da se možda nalaze na vašem telefonu. 

Neke od aplikacija se vide na početnom ekranu pa vrlo lako možete provjeriti kako funkcionišu. Kao što je na primjer GPS Phone Tracker aplikacija koja vam omogućava da vidite gdje se određeni telefon nalazi. 

Aplikacija kao što je Couple Tracker omogućava korisnicima da prate sve ono šta partner radi na svom telefonu, šta piše u porukama, koga zove i gdje se tačno nalazi. 

Međutim, neke aplikacije kao što je Godless korisnik ne može videti. Niti čak može znati da je neželjeni softver instaliran na telefonu. 

Još jedna aplikacija pod imenom Spyera, je aplikacija koju korisnici ne mogu videti na telefonu iako je instalirana. Ne pojavljuje se u fioci sa aplikacijama, nema ikone na početnom ekranu i ne pojavljuje se kartica u task menadžeru. 

Ukoliko vam se baterija na telefonu troši veoma brzo, to je jedan od znakova da vas možda neko špijunira, piše Metro. Proverite i da li se telefon pretjerano grije kada ga ne koristite. Takođe, proverite koje aplikacije imate na telefonu. Ako primijetite neku za koju ste sigruni da je niste instalirali, uklonite je sa uređaja. 

Možete i antivirus programom pokušati da "očistite" telefon od neželjenog softvera.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi